Balada Seorang Singular

Kamu tahu bahawa tidak mudah menjadi seorang singular dalam tata norma sebuah masyarakat yang kental dengan nilai dan cakna orang…

Ya, masih menjadi singular memerlukan banyak kekuatan khususnya mental dan pandang dunia (world view)… Saya sering berdepan dengan banyak pertanyaan, persoalan malah usikan yang berkisar tentang singular… Kamu tahu bahawasanya saya tidak pernah menyesal apa lagi ralat dengan diri saya walau secara berterusan ia akan sentiasa muncul sama ada dalam lisan atau pun teks. Saya selalu ingin memohon maaf kepada banyak orang mengenai kekurangan saya yang satu ini kerana tidak mengikuti fasa wajib dalam kitaran hidup seorang manusia biasa… Saya juga tidak ada satu jawapan konkrit bila ditanya mengapa masih sendiri, kenapa itu dan ini kerana persoalan ini terlalu personal dan tidak mampu saya huraikan dengan bait kata… Apa yang saya harapkan hanyalah sedikit kefahaman dan penerimaan khalayak tanpa perlu penghakiman dan interpretasi dibalik hal ini… Tiada siapa di dunia ini yang ingin dilihat devian dan berbeza dari kebiasaan tetapi ketentuan Tuhan sudah pastinya tidak akan sama dan berbagai-bagai… Ujian kita selalu berbeza mengikut skala kemampuan yang telah Tuhan tetapkan tanpa perlu kita ralat dan mengalah. Berlapang dada akan menjadi satu terapi menghadapi kerana selagi ini ada, pertanyaan akan tetap ada… Alhamdulillah Allah berikan saya kelebihan iaitu kekuatan mental untuk saya beradaptasi dan menghadapi sekeliling tanpa rasa lelah, apa lagi jauh sekali untuk menjarak diri atau berjauh hati… Bagaimana saya meneruskan hidup dan bagaimana saya menguruskan diri waima soal urusan perasaan, nafsu nafsi tidaklah perlu diperhalusi kerana saya tahu dan kenal diri lebih daripada kamu yang lain mengerti… Ya. Tidak mudah untuk membawa diri sebagai seorang singularis ini sementara menanti dijemput Ilahi satu hari nanti… Nasib diri pada depan hari tidak perlu digusari kerana pasti sudah ada aturan Ilahi untuk setiap diri manusiawi… Kalau saya tidak khuatir dengan takdir diri di kemudian hari apa lagi yang kamu semua harus bimbangi…

Advertisement

Dubai UAE

Dubai – Kota Moden Padang Pasir

Dubai… seringkali orang mengenalinya lebih daripada UAE padahal ia adalah salah satu daripada kota/emirat dalam negara Emiriyah Arab Bersatu. Dubai, ternyata sebuah kota ultra moden yang menjadi hub Timur Tengah dan disinggahi banyak orang sesuai dengan status kemajuan dan tawaran-tawaran yang diberikan olehnya.

Abang Om pernah sekali singgah di Dubai pada tahun 2010 dalam perjalanan dari London/Eropah tetapi tidak sempat menjelajah kerana keterbatasan waktu transit. Justeru, bila berpeluang ke sini lagi maka ia tidak harus dilepaskan. Oktober 2018 lalu Abang Om beli tiket Royal Brunei dengan tawaran harga RM1336 pergi pulang… Menarik bukan. Bukan selalu dapat tawaran sebegini kerana biasanya tiket ke Dubai lebih dari RM2. 5K dan kalau ada yang murah pun biasanya dari penerbangan I Biman Bangladesh yang memakan masa transit sehingga 22 jam… Huh, tak sanggup.

Kemewahan Dubai

Sekadar memerhati sekilas Dubai pada fizikalnya ternyata mewah. Dari Airport, kemudahan asas, jalan raya, kereta dan gaya hidup rakyatanya juga. Status ini membezakan mereka dengan rakyat asing yang membentuk sebahagian besar penduduknya. Ramai sekali wajah Asia Selatan di sini yang ada dimana-mana dan menjadi nadi pekerjaan Dubai dan UAE.

Gedung Agam

Selain rumah yang ‘siap’, Dubai terkenal dengan gedung serba lengkap, besar dan mewah. Bangunan bank, pusat kewangan dan pusat beli belah semuanya mewah. Daripada pandangan luar sahaja kita dapat mengagak kehidupan makmur yang mereka nikmati hasil kekayaan sumber minyak.

Shopping Spree

Dubai ini umpama selalu dalam mode ‘salebration’… Kegilaan mereka berbelanja juga tampak gila dan penuh selera. Kita boleh lihat ini semua, daripada yang menempatkan jenama premium antarabangsa, gedung seperti arked biasa juga kelihatan elegen. Hebatnya kemewahan mereka ini. Sesuai dengan ini jugalah mereka berbangga dengan gedung shopping terbesar di dunia iaitu Dubai Mall. Gedung yang lain juga tak kurang hebat seperti Mall of Emirates. Di gedung-gedung ini kita boleh jumpalah Dolce & Gabanna, LV, Coach, La Martina, Salvatoredan lain-lain yang menepati selera premium. Selain daripada pusat beli belah ini, souq-souq mereka juga wajar dikunjungi seperti Naif Souq yang sempat Abang Om jejaki. Pelbagai barang yang dikehendaki boleh diperolehi termasuk cenderamata, wangian, oud arab dan pakaian.

To do in Dubai…

Perghhh Dubai ini ternyata menawarkan banyak aktiviti yang bolh dilakukan mengikut kesukaan dan bajet. Pilihan sungguh pelbagai, daripada sightseeing, kembara helicopter, half day and full day tour, tour dengan teksi air (abras), naik hiphop, kembara padang pasir untuk desert dune bashing dan lain-lain. Untuk melihat pilihan bolehlah lihat Klook, satu ‘one centre’ online yang membolehkan kita menempah pada harga tawaran yang jauh lebih murah daripada beli secara walk in. Abang Om dan sahabat Haji Romz sempatlah beli tiket Global Village (tapi tak sempat masuk kerana ditutup pada hari kami pergi dan mereka ada tetapkan hari untuk pergi kategori umum atau famili), desert safari tour, naik ke Burj Khalifa.

Burj Khalifa – pada ketika ini adalah bangunan tertinggi di dunia dan kita boleh cecah ke aras 125 dalam tempoh ‘pejam celik… dah sampai puncak seperti alunan kata Mira Filzah’…

Burj Arab – bangunan ikonik, hotel mewah dengan private beach. Untuk masuk ke sini kita perlu menginap dengan tawaran kos boleh capai RM15K semalaman atau jika tidak, wajib menempah afternoon tea/coffee dengan minimum wajib belanja sebanyak 250 dirham. Berpeluh jika memikirkannya… 😂😂😂

Desert Safari – ini aktiviti wajib buat jika ke sini. Dengan menaiki pacuan 4 roda kita akan dibawa merasai sendiri perjalanan melantun-lantun di padang pasir yang luas, beralun, tinggi rendah dan boleh muntah jika tak kena gaya. Jadi, untuk menikmatinya maka kita tidak boleh makan pada waktu dekat-dekat kita nak join kembara ini… dan tak lupa bahawa dune bashing si padang pasir ini diakhiri dengan hidangan makan malam dan persembahan yang wow-wow lah jugak.
Sungguh takjub melihat alam padang pasir ini… layak untuk wow dan wah!

Dubai Fountain

Jangan tak tahu atau jangan terlepas untuk menonton pertunjukan fountain di depan Dubai Mall pada waktu malam… Rugi tak tengok

Banyak aktiviti yang boleh dibuat tetapi Abang Om pilih yang mana berkenan sahaja ikut kesanggupan, minat dan bajet serta waktu yang ada. Tak perlu buat seperti orang lain kerana bagi Abang Om ada yang ok pada orang tapi tak ok pada Abang. Sesetengah tempat jika tak pergi pun Abang Om ok sebab kita yang pergi dan kita yang rasa sendiri. Rekomendasi orang, ok boleh baca tapi last sekali keputusan tetap ditangan sendiri.

Penginapan

Hummm… Dubai ni hotel-hotelnya agak mahal. Maka, bolehlh pilih mengikut bajet dan keselesaan tetapi boleh dikatakan bab hotel ni tak perlu bimbang sebab boleh dikatakan ok-ok walaupun sedikit mahal. Ada hotel bawah RM200 boleh beli bawah label OYO tetapi ingat ye banyak hotel yang harganya bawah RM400 tidak termasuk sarapan maka perlu lihat dulu sebelum menempah. Abang Om menginap di Al Khaleej Grand Hotel di area Baniyas Square dekat dengan MRT Metro. Dubai Creek dan Naif Souq. Pandai-pandai lah pilih, banyak apps boleh kita survey seperti Expedia dan Traveloka (yang Abang Om suka guna) atau lain-lain.

Pengangkutan

Dubai ini kota yang moden dengan jaringan pengangkutan yang baik dan cekap. Jalan raya pun superb, siap ada 4 hingga 6 lane. Di sini kita boleh pilih naik MRT Metro dengan belian tiket single atau pakej tiket Nol berharga AED25, boleh naik teksi yang bersih atau trams (yang ini Abang Om tak naik). Kos pengangkutan ini pada mental dan firasat Abang Om boleh diterima dan justify sebab naik pun lexus (teksi) , bersih wangi dan selesa.

Not AED

UAE Dirham atau AED adalah matawang Dubai. Pertukarannya ke Ringgit Malaysia pada ketika ini ialah pada kadar RM100 bersamaan AED80++.

Makan Minum

Pada Abang Om, bab makan minum ini tiada isu langsung termasuk harga. Kiranya tidaklah berlapar kerana banyak pilihan selera, nak Iran ada, Turki ada, Arab ada, India Pakistan ada, makanan segera lagilah ‘samoteloh’ ada kata Orang Kelate.

Waktu Terbaik ke Dubai

Dubai ni middle East, jadi sifir cuaca untuk ke sini sama seperti kita fikir untuk ke Mekah. Oktober hingga Mac adalah waktu terbaik rasanya dengan iklim dingin, selesa untuk berjalan dan lebih suntikan rasa pelancong… Waktu lain pun okay kalau nak rasa, apa ada hal, kita yang pilih dan kita yang nak hadap, okay pada pandangan sendiri lain baik daripada okay pada pendapat orang. Dari Malaysia pula banyak penerbangan ke sana, cuma ‘skyscannerkan’ sahaja untuk perbandingan harga terbaik. Kalau rezeki dapatlah RM1336 return macam yang Abang Om dapat ini. Biasanya Dubai ini RM2500 ke atas…

Dubai – Sekilas at the glance

Ya… Abang Om terima bahawa Dubai ini adalah sisi berbeza dunia Arab moden. Segalanya tidak mustahil untuk dipacak di bumi ini setinggi Burj Khalifa sesuai misi Emir UAE. Dubai begitu maju, tersusun, mahal (terserah pendapat) dan kota Arab ultra moden yang dikunjungi segala bangsa, gelap, cerah atau sedang-sedang malah biru, hijau dan hazel.

Dubai juga begitu toleran. Anda boleh berpakaian mengikut pilihan tetapi harus menghormati norma adab setempat. Anda juga boleh berhibur atau berhardrock cafe terserah pada definisi sendiri mahu pilih syurga atau sebaliknya… 😂😂😂. Apapun Dubai itu sendiri satu pengalaman takjub lagi spektakular malah berbaur sejarah bagaimana sebuah emirat di jazirah Arab yang pernah miskin hingga terjumpanya telaga minyak yang mewajahkan Dubai moden pada hari ini…

Overall Dubai ni best dan bagi Abang Om, Dubai mampu dinikmati meski dicanang orang sebagai kota yang mahal di sana sini.

Dedikasi :

Thanks pada Haji Ramzi yang sudi ke Dubai dengan Abang Om. Dubai boleh repeat lagi ni Ji…

Disclaimer :

Ini hanyalah karangan peribadi Abang Om atas perasaan dan pengalaman sendiri. Lain orang lain persepsi dan lain orang lain kesanggupan peribadi. Berjalan dan berbelanja atas pertimbangan sendiri mengikut takrifan sendiri terus menemai konsep perjalanan Abang Om kemana sahaja tanpa perlu dibandingi. Okay. Peace.

Afnan Kujeep Fernando
2 – 6 Februari 2019
Dubai UAE

Welcome to Dubai

Dalam Dubai Mall – Mall terbesar di dunia

Imej Burj Khalifa pada waktu malam dari Dubai Mall

Memerhati sambil minum di area Naif Souq

Di sebatang jalan di Naif Souq

Kekal Naif di Naif Souq

Motor Padang Pasir

Suasana Padang Pasir

Oud Arab dan Sandal Orang Arab Pakai

Tinjau-tinjau Burj Khalifa

Tiket Burj Khalifa

Depan Burj Arab

Dune Bashing

Makassar… Sulawesi

Oktober SULSEL Makassar…

16 hingga 20 Oktober 2017

Kunjungan Abang Om ke Makassar ini adalah tidak dirancang kerana ia adalah atas urusan rasmi menghadiri satu Konferens di Universitas Hasanuddin. Sebelum ini mendengar nama Makassar ini lewat bacaan dan diceritakan dalam novel Buya Hamka Tenggelamnya Kapal Van Der Wirjk.

Makassar ini namanya dulu Ujung Pandang dan ia terletak di Sulawesi Selatan, Indonesia. Pertama kali sampai di sini pada petang 16 Oktober dengan pesawat Air Asia kerana inilah satu-satunya penerbangan terus ke sini dari KL. Dari KL terus ke Makassar hanya mengambil masa 3 jam lebih. Jika tak memang harus transit Jakarta atau via Palembang yang memakan masa lebih banyak.

Sebelum turun pesawat dapat dilihat dari atas indahnya pulau ini dan kelihatan padat dengan binaan rumah dan bangunan. Bagi Abang Om ia satu persepsi positif mengenai kemajuan Makassar. Bila turun, seusai ambil bagasi dan melepasi imigresen yang friendly Abang Om terus keluar mencari teksi… sekejap sahaja sudah deal dan dapat harga kalau RM dalam 60… sebenarnya mahal… patut 30 sahaja atau nak murah boleh naik grab yang lebih murah… ye lah sebab tak tahu dan pertama kali… oklah. Ngomong dengan supir sambil melihat sekeliling yang macet dalam remang-remang waktu maghrib… wah ternyata Makassar pun sudah kayak Jakarta macetnya bilang Pak Supir.

Dalam sejam boleh sampai ke hotel jika tak macet… sebab macet maka lamalah sikit masa ke Hotel Paradiso yang ditempah via Traveloka. Harga pun murah… RM60 semalam… hotel bajet sahaja tapi okaylah. Tapi jika ingin lebih selesa boleh cari yang lebih baik. Cuma hotel ini depannya ada Gedung Beli-belah dan mudah untuk cari makan.

Sebenarnya tak banyak yang Abang Om boleh buat di sini kerana datangnya sebab urusan rasmi Kerajaan. Tetapi, alang-alang datang Abang Om sempatlah sikit-sikit meninjau mana yang sempat. Ada masa boleh datang lagi pada masa hadapan kerana Tanah Bugis-Makassar ini wajar dijelajahi lagi kerana tawaran khazanahnya yang unik dan menarik.

Sejurus Tiba 16 Oktober 2017…

Sebabnya sampai hari sudah gelap, perut turut bergemerincing tanda perlu diisi. Mujur juga depan hotel ada Mall dan banyak juga pilihan sama ada restoran atau food court.

Depan hotel ada Makassar Town Square… maka dinner di sini di Es Teller

Makassar Town Square

Hari 2 : 17 Oktober 2017

Sememangnya masa agak terhad dan datang pula seorang… maka motivasi pun kurang melonjak untuk berjalan tetapi alang-alang sudah sampai maka peluang tidak harus dipersia… dapat jalan sikit-sikit pun kira okay… mana tahu masa depan berkunjung lagi tentunya boleh explore lagi.

Pantai Losari… pantai ikon Makassar

Tugu-tugu Pemimpin/Pahlawan Makassar/Sulawesi

Satu Abadian Bugis selaku Suku Utama Sulawesi

Nama Makassar bukan sekadar nama bandar tetapi juga nama satu suku etnik utama di sini iaitu Makassar dan Bugis

Petanda Makassar

Tugu Tokoh Besar Makassar… Sultan Hasanuddin di depan Fort Rotterdam

Pohon Rendang Dalam Kawasan Fort Rotterdam

Sekitar Fort Rotterdam

Fort/Benteng Rotterdam… Tinggalan Kolonial Belanda

Muzium La Galigo dalam Fort Rotterdam… merakam sejarah bangsa di Sulawesi

Pintu Masuk Fort Rotterdam

Hari Ketiga : 18 Oktober 2017

Tiada aktiviti kerana menghadiri Konferens di UNHAS.

Universitas Hasanuddin (UNHAS)

Jata UNHAS

Hari Keempat : 19 Oktober 2017

Selesai Konferens di UNHAS sebelah pagi, Abang Om terus gegas ke pusat bandar untuk cari-cari cenderahati. Kata orang di Jalan Somba Opu banyak pilihan daripada makanan kering, minyak panas dan paling istimewa songket Makassar. Sekitar sini ada deretan kedai yang menjual hasil tempatan dan ole-ole untuk dibawa pulang. Abang Om sempatlah beli beberapa helai t-shirt untuk keluarga dan sahabat baik disamping kain songket Makassar untuk dibuat baju kemeja untuk diri sendiri.

nota : akan diupdated lagi….

Dim Sum HK…

Ceplas Ceplos Tentang Hong Kong

Hong Kong atau HK sebuah wilayah pentadbiran istimewa (SAR) China setelah HK ini diserahkan kembali kepada China oleh British lewat tamatnya tempoh pajakannya. HK ini dalam makna lain adalah sebuah wilayah Cina tetapi berkembang maju secara didikan Britain. Oleh kerana itu ia mencapai taraf kemajuan yang pesat dan menjadi antara hub perniagaan malah pelabuhan entreport yang sibuk dan signifikan di dunia… sebab itu HK ni terus diberikan layanan khusus oleh Tanah Besar China ekoran sejarahnya ini sama seperti jirannya Macau.

Abang Om telah kemari untuk kali kedua ke sini setelah kali terakhir pada tahun 2013 lalu. Kali ini Abang Om kembali bersama sahabat Abang pada tanggal 17 – 21 November 2017. Dari KL penerbangan ke sini mengambil masa selama hampir 4 jam…

Famousnya HK

Diimbau dulu-dulu orang kita mengenal HK menerusi filem-filem dengan bintangnya yang meletup di sanggar seni sama ada drama atau di pawagam. Jackie Chan… Maggie Cheung, Anita Mui, Andy Lau, Stephen Chow dll cukup dikenali penggemar filem Malaysia… fanatiknya menyamai gelombang hallyu Korea pada masa kini.

Dolar Hong Kong SAR

Okay… kembali bab berjalan. Abang Om datang HK saja berlibur dan ambil angin Asia Timur sambil-sambil menghayati arus kemodenannya… katanya. Baiklah, sebelum kita mula berjalan mari Abang Om tunjukkan apa yang perlu dibuat sebelum kita keluar airport dan daftar masuk hotel. Antaranya yang wajar dan wajib ialah :

1. Kad Octopus

Kad ini merupakan kad prabayar yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan terutamanya untuk menaiki tren MTR. Ia juga boleh digunakan sebagai alat pembayaran dikedai, restoran atau mana-mana yang menerima transaksi kad ini. Di Airport sebelum keluar, kad ini boleh dibeli di kaunter dalam terminal dengan kadar HKD180 (HKD100 = RM60 lebih kurang). Jika nilainya susut atau habis Octopus boleh ditop-up di 7eleven atau mana-mana stesen MTR.

Octopus Card

2. Simkad HK

Jika bersedia untuk roaming maka tak perlu fikir pasal ni. Namun jika perlu, boleh sahaja tukarkan simkad kepada operator tempatan di HK dimana-mana kaunter. Abang Om gunakan khidmat China Mobile untuk kadar data HKD80 yang memadai untuk penggunaan 5 hari.

China Mobile 4G

3. Peta MTR

Peta tren MTR ini boleh dimuat turun dari Playstore dan ia pasti amat membantu kelancaran perjalanan di HK.

Peta MTR HK

Dimana Harus Menginap

Pilihan untuk menginap sebenarnya banyak terserah kepada bajet dan kemampuan. Cuma pada asasnya penginapan hotel di HK agak tinggi ongkosnya. Hotel yang biasa sahaja pun boleh mencecah lebih RM300 semalam. Hotel yang murah pula (biasanya hotel bajet) yang sangat sempit dan kecil boleh dikatakan agak sesak walaupun kos semalaman sekitar RM150. Bolehlah survey dalam enjin carian seperti Agoda, Booking.com, Traveloka atau mana-mana yang berkenan.

Abang Om menginap di satu hotel bajet, Bohol Hotel di Chungkin Mansion District, di Nathan Road dalam daerah Tsim Sha Tsui. Biliknya agak kecil walaupun dikatakan saiz famili. Jika anda biasa dengan kemudahan yang selesa hotel-hotel disekitar sini bukanlah satu pilihan. Tapi sebab yang lain mahal kira okaylah cuma mental perlu terlebih sabar dengan persekitaran yang ramai etnik Asia Selatan dan kemudahan lif yang slow dan kawasannya yang sesak. Walaubagaimanapun, kelebihan kawasan ini ialah :

1. Banyak makanan halal

2. Dekat dengan MTR

3. Hanya 1 KM ke Masjid Kowloon dan Kowloon Islamic Centre

4. Dekat dengan gedung membeli-belah dan akses ke Mong Kok (Ladies Market) yang dekat.

5. 15 minit jarak berjalan kaki ke Clock Tower dan Victoria Harbour untuk melihat Symphony of Light setiap malam jam 8.

Bohol Hotel – saiz famili yang agak sempit …

Tempat-tempat Tarikan Pelancong
HK terkenal dengan banyak tarikan pelancong. Antaranya :

1. THE PEAKS

The Peaks adalah kawasan puncak yang menawarkan panorama HK dari atas. Dari sini pengunjung boleh melihat gahnya bangunan pencakar langit HK yang menerbitkan rasa kagum. Memandangkan pandang darat HK yang bertanah tinggi maka kawasan bawah dimajukan dengan begitu padat hingga sukar untuk melihat lompongan antara bangunan. Permandangan ini menjadi lebih wow dan spektakular pada waktu malam.

Untuk ke sini tidaklah susah. Jika tinggal di Tsim Sha Tsui, ambil tren MRT laluan ke Central dan dari situ ambil bas 2 tingkat nombor 15. Anda akan diturunkan di satu stesen dan perlu menapak sedikit untuk terus ke sana. Untuk naik ke anjung tertinggi, bayaran sebanyak HKD50 dikenakan. Jika tidak, untuk sekadar mengambil gambar bolehlah ke anjung umum di situ. Kira oklah juga.

The Peaks

Wajah The Peaks pada waktu malam

Tram contoh di The Peaks

Nota : Sebenarnya ada lagi yang boleh dibuat di The Peaks ini. Antaranya ialah naik ke sini dengan cable car dan menaiki tram untuk meninjau. Apapun semua ini adalah berbayar.

2. MADAME TUSSAUDS

Madame Tussauds (MT) HK adalah versi MT seperti di London. Dalam MT ini pengunjung boleh melihat mannequin selebriti tersohor dunia sama ada artis filem ternama seperti Angelina Jolie, penghibur sehebat MJ, band seperti The Beattles malah tokoh-tokoh politik terkenal seperti Mahatma Gandhi dan Soekarno. Cuma di MT HK ini ditampilkan juga selebriti dari Korea, China, Taiwan dan bintang popular HK sendiri. MT ini terletak dalam bangunan The Peaks Tower dan boleh ditinjau-tinjau dengan ongkos HKD215. Maknanya bila datang The Peaks pengunjung juga boleh melawat MT ini. Sekali jalan… kata orang.

Mahatma Ghandi dari India

The Beattles

Van Diesel

Tambahan : HRC-Hard Rock Cafe

bagi penggemar item Hard Rock Cafe, di sini ada satu cawangan HRC HK dan bolehlah berbelanja di situ terus.

3. NGONG PING 360 – CABLE CAR

Ngong Ping ini temanya Your Sky-Land-Sea Lantau Adventure adalah pengembaraan Cable Car yang terletak di Lantau. Pengunjung boleh menikmati permandangan yang merentasi tanah tinggi, lembah dan laut yang sungguh indah. Sambil-sambil bertinjauan dari atas boleh juga berswafoto atau merakam momen untuk kenang-kenangan. Pada satu stesen juga, pengunjung turut boleh melihat persekitaran kawasan ala perkampungan klasik dengan mercu tanda Big Buddha di atas bukit.

Bayaran masuk ke sini adalah sebanyak HKD…

Untuk ke sini, paling mudah diakses dengan MTR, turun di stesen Tung Chung.

Di stesen akhir/Ngong Ping Village ini terdapat sebuah restoran halal Turki yang menawarkan hidangan kebab, pizza, minuman dan lain-lain.

dari cable car merentas laut

dengan latar kereta kabel

ngong ping village – heritage trail

sayup saujana dari atas bukit

meresap dalam kedinginan tanah tinggi ngong ping

Ngong Ping Village

3. OCEAN PARK

Ocean Park merupakan satu kawasan libur taman tema yang bercirikan hidupan laut. Banyak objek hidupan laut untuk tatapan mata seperti jerung, ikan pari, kuda laut dan sebagainya ada di sini. Selain itu, ada kembara tren, cable car, kolam, buaian besar dan pelbagai aktiviti taman tema yang wajar dicuba, hingga ada yang mencabar keberanian dan mendegupkan jantung.

Harga tiket masuk ke sini mencecah HKD368.

Untuk ke sini, perjalanan lebih mudah menerusi MTR. Sila rujuk laluan MTR dan turun di stesen Ocean Park… mudah kan!

Old Hong Kong

Pintu Masuk Ocean Park

4. MONG KOKLADIES MARKET

Mong Kok ini memang terkenal sebagai lokasi tumpuan untuk membeli-belah ala Petaling Street di Malaysia dan Namdaemun Market di Korea. Pelbagai barangan, keperluan, cenderamata dan aksesori boleh diperoleh di sini. Cuma jangan terkejut dengan karektor penjual yang agak ‘straight forward’ dan kurang mesra kerana ini standard kebanyakan orang/peniaga di HK dimana-mana sekalipun. Jika ingin membeli, tawarkan harga dan bayar… janganlah tawar tapi tak jadi beli, alamat memang kena herdiklah jawabnya nanti.

Mong Kok ini amat meriah pada waktu malamnya dan boleh diakses dari mana-mana MTR, exit di stesen Mong Kok.

Di area Mong Kok terdapat juga restoran halal hidangan India-Itali yang enak dan berbaloi harganya. Bolehlah plan untuk singgah makan sebelum menjajak membeli beli.

5. VICTORIA HARBOUR

Victor Harbour (VH) terletak di penghujung ke bawah daerah Tsim Sha Tsui yang mana di situ terdapat juga tarikan pengunjung yang lain Clock Tower dan Hong Kong Cultural Centre. Di sepanjang jalan ke situ juga terdapat banyak gedung perniagaan dan membeli belah yang gah dan mewah.

Apa yang havoc sangat pasal VH ni? … haha, VH ni sangat terkenal dengan persembahan Symphony of Light pada waktu malamnya. Persembahan ini bermula jam 8 malam selama 20 minit dengan pancaran lampu dan cahaya yang cantik dan mempesonakan.

Untuk datang ke VH tidak susah… anda boleh berjalan kaki sahaja selama 15 minit jika anda tinggal sekitar Nathan Road/Tsim Sha Tsui. Namun jika datang pada musim panas berpeluh lah juga… jadi datanglah pada musim sejuk untuk rasa berjalan yang lebih selesa. Jangan ketinggalan untuk ke VH kerana amat berbaloi pada aspek momennya.

6. DISNEYLAND

Disneyland memang satu mercu tanda HK. Ramai yang aim ke sini jika datang HK. Jika suka silakan ke sini kerana ia dikatakan menjanjikan keseronokan terutama untuk kanak-kanak. Abang Om tak masuk pun Disneyland. Mengikut pengalaman orang mudah sahaja untuk ke sini dengan MTR turun stesen Disneyland. Bayaran masuk lebih kurang HKD516 dan dengan kemudahan tempat solat untuk Muslim dan restoran makanan halal menjadikan ia lebih mesra pengunjung beragama Islam.

Makanan Halal

HK sebuah negara non Muslim tetapi pada hakikatnya terdapat ramai kelompok Muslim di sini terutamanya dari Asia Selatan. Bukti kehadiran kelompok Muslim ini menjadi pencetus kepada wujudnya sumber makanan Muslim di sini. Di sini tidak semua tempat mudah untuk mendapatkan makanan halal tetapi ia boleh dinikmati di :

Tsim Sha Tsui/Nathan Road

Memandangkan di sini terdapat ramai kelompok Muslim maka banyak kedai makan halal ada di sini. Tetapi, jangan terkejut pula kerana ia lebih kepada selera India dan Pakistan. Dalam bangunan Chungkin Mansion sahaja mudah dijumpai kedai-kedai makanan halal ini.

Selain itu, di kawasan berhampiran Masjid Kowloon pula kedai makanan Turki seperti kebab dan nasi yang enak di Kedai Istanbul Kebab. Silakan melilau sekitar sini untuk mencari kedai makan ini.

Wan Chai Road

Di Wan Chai Road terdapat satu kantin makanan halal dalam bangunan Pusat Islam. Ia terletak di belakang Hotel Chaterhouse dalam bangunan Pusat Islam di Tingkat 5. Di sini makanannya berupa hidangan cina lokal yang lazat. Antara yang wajib dicuba ialah dimsumnya yang terkenal dari mulut ke mulut.

Untuk ke sini, silakan menaiki MTR ambil laluan ke Chai Wan… ingat ye memang Chai Wan. Pada laluan itu anda boleh berhenti di stesen Wan Chai kemudian berjalan kaki sekitar 10 minit menuju Pusat Islam melalui Wan Chai Road.

Airport Hong Kong

Jangan tak tahu bahawa di terminal berlepas Airport HK (selepas urusan kaunter imigresen) terdapat makanan ala KFC yang memperoleh sijil halal iaitu Popeyes. Sambil-sambil menunggu pesawat pulang bolehlah lepak di sini. Pasti ok dan puas hati.

Pusat Islam

Sepanjang di HK Abang sempat menjengah ke 2 pusat Islam. Satu di Kowloon dan satu lagi di Wan Chai Road. Jika sempat silakan singgah. Satu galakan yang dianjurkan agama kita untuk singgah memakmurkan masjid walau sekadar solat dua rakaat tahiyyatul masjid.

Tempahan Tiket Masuk

Ini satu makluman… ya makluman kepada yang ingin ke sini supaya membuat tempahan tiket online untuk masuk kemana-mana taman tema atau pusat pelancongan di HK/negara-negara tertentu. Tempahan untuk ke Disneyland, Cable Car, Ocean Park, Madame Tussuads lebih murah malah kadang-kadang separuh harga jika ditempah melalui Klook.com di http://www.klook.com. Untuk mendapat kelebihan ini, tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurang sehari awal. (sila rujuk web ini untuk maklumat terbaru).

Selain itu, tempah bot ke Macau/China dan belian beberapa jenis kad juga boleh dibuat di sini.

Lainlain

1. Bawalah makanan sendiri sebagai back up lapar.

2. Jangan lupa bawakan juga ubatan peribadi takut-takut kita diserang sakit.

3. Buatlah perancangan awal untuk kelancaran dan manfaat masa terbaik.

4 . Jalan jalan jugak… Allah kena ingat dan jangan lupa solat.

OZ Perth-ggh… Perth-fecto

Garu-garu Kanggaru, Coca-coca Koala

Australia… tengok peta sudah begitu gah. Besar dan gagah nampaknya, luas saujana negerinya malah memang rupanya seindah khabar merentas beberapa laut dunia.
Abang Om sekadar merangkum buat tanda satu ingatan, tentang epilog di bumi kanggaru itu. Ada yang terbuku jitu dan ada juga momen yang menggaru tetapi tiada pilu malah gantinya bergalang rindu. Itu baru Perth, kota OZ di sebelah barat. Kata orang, Perth bukanlah bandar yang mewajahkan rupa sebenar Australia tetapi bagi Abang Om ia tetap megah dalam auranya tersendiri.
Abang Om rangkumkan kisah sendiri dengan penangan sendiri di bumi Aussie ini. Lain orang lain momen dan pengalamannya, yang penting happy tidak terperi.

Visa OZ
Mohon untuk maklum untuk masuk OZ visa diperlukan dan ia boleh dimohon secara online. Boleh print dan simpan dalam pasport sebagai back up bukti. Semasa check in sila semak sama ada visa telah dimasukkan dalam maklumat pasport atau tidak. Jika naik flight transit sila pastikan hal ini ok supaya tiada masalah.

Bayaran Visa online = RM25 sahaja

OZ yang ketat
Sebelum datang pun sudah kedengaran OZ ni strict undang-undangnya. Macam-macam perlu dipatuhi dan ia dikuatkuasakan dengan ketat jadi tiada “coba-coba” nasib harus berlaku. Sebenarnya memang ketat pun imigresen dan kastam mereka. Walaubagaimanapun, apa yang penting ialah pengisytiharan dan kita tandakan apa saja yang kita bawa di borang kemasukan nanti … maklumkan saja apa yang kita ada dalam bagasi termasuk ubatan peribadi, suplemen, makanan malah ubat tradisional seperti pil chi kit teck aun. Kejujuran kita akan memudahkan urusan kita di pintu masuk Aussie. Bila ditanya jawablah dengan jujur dan lancar. Jika kita gagal mengisytihar dan ia dikesan pula oleh mereka maka ia akan lebih menyulitkan keadaan malah memang ada penaltinya juga. Penalti ini perlu dijelaskan dalam AUD ye. Nanti tak pasal-pasal duit kita habis untuk bayar penalti saja atau jika teruk sangat mungkin boleh diusir pulang. Mau?

Kemana mahu pergi?
Sebenarnya banyak tempat untuk dilawati di Perth ini terserah kepada minat, kehendak dan masa peribadi yang ada. OZ Perth ada pelbagai tawaran sama ada di bandar atau luar kawasan bandar. Cari dan gelintarlah sendiri untuk maklumat tuntas dan menyeluruh. Abang Om ni, datang sini hari full 4 hari saja. Maka, dengan masa yang terhad ini sempatlah intai-intai singgah di Elizabeth Quay, Kings Park, Fremantle, Pinnacle, Lancerin Sand Dune, Caversham Wildpark selain pusat bandar modennya yang bersih dan tenang. Untuk sightseeing di bandar, sebenarnya lebih senang menaiki bas percuma jika kita berada dalam zon biru dan hijau. Orang Perth pun mesra dan membantu termasuk pemandu bas. Hum… jika di luar zon tersebut pula, sedikit bayaran dikenakan bergantung kepada jarak dan lokasinya. Kings Park dan Botanical Garden contohnya hanya beberapa km saja dari bandar manakala :

Fremantle – 17 km dari bandar

Pinnacle (Nambung National Park) dan Lancerin – 200 km

Caversham – 30km

Dan, dalam list nya banyak lagi sebenarnya yang boleh dilawat jengah yang Abang Om sendiri tak sempat kerana faktor masa, antaranya adalah seperti :

Rockingham Penguin Island/ Sea Lion

Yanchep National Park

Crawley Edge Boatshed

Harbour Town – beli-beli macam JPO

Moore River Sanctuary – pertemuan muara sungai dan laut.

Mandurah (untuk tengok dolphin) – 67km

Swan Valley – menyusur tasik dan jogging

Albany – 500km dari Perth

nota – 8 hari baru sempat pergi semua.

Penginapan :
Bab menginap ini sangat fleksibel. Ia tertakluk kepada pilihan sendiri, bajet dan kehendak. Terlalu banyak pilihan jenis penginapan sama ada hotel, apartment (boleh masak), resort backpackers dan lain-lain yang boleh disewa dengan kos serendah RM200 sehari. Abang Om berdiam di Billabong Backpackers Resort saja dengan kos RM800 untuk 4 malam. Oklah, ada breakfast, boleh masak di dapur umum dan overall ‘boleh sangatlah’ orang kata.

Pengangkutan :
Sebelum datang, kita semaklah dulu keperluan pengangkutan macamana yang kita ingin. Pengangkutan awam seperti bas di Perth boleh dikira cekap dan facilitate semua jenis orang sama ada lokal atau pelawat. Kereta pula boleh disewa bermula dari airport lagi. Bas bolehlah naik kerana okay, bergantung kepada lokasi kita. Untuk sewa kereta (ikut jenis), Abang Om sewa kereta Hyundai 130 saja, dalam 4 hari dengan kos RM350 (AUD100++). Maknanya tak sampai RM90 sehari.
Petrol pula, dengarnya ada yang murah dan ada yang mahal sikit, berbeza mengikut tempat. Ini bolehlah survey info di internet. Abang Om hari tu bubuh caltex saja dan setangki penuh kereta Hyundai 130 implikasi kewangannya adalah AUD50..

nota : boleh tempah kereta online siap-siap sebelum sampai OZ. Abang Om pilih syarikat Hertz. Pengurusan kereta sewa mereka sangat cekap siap ada bay khusus dan kaunter untuk tinggalkan kereta disewa di Terminal 1 Airport Perth bila sudah selesai tempoh sewanya atau boleh drop kunci dalam box jika kita tiba pada waktu melepasi tempoh operasi pejabat mereka.

Mata Wang : Ramai yang sudah maklum, kadar tukaran wang RM ke AUD agak tinggi. AUD10 = RM36 dan bolehlah kita agak berapa banyak wang yang kita perlu tukar untuk kegunaan/transaksi di sana.

Talian Telefon/Telco :
Dah namapun zaman telekomunikasi termaju maka hal ini juga satu keperluan semua orang; untuk kemudahan juga kan. Baiklah, sekadar sedikit maklumat, jika kita sudah roaming siap-siap (sila ke pusat telco) sebelum berlepas untuk daftar roaming ini. Bagi pengguna Celcom, rakan telco Celcom di Perth ini ialah Telstra dan Vodafone. Jadi, boleh pilih salah satu operator ini jika ingin menggunakan data roaming dengan caj RM38 sehari. Jika tidak, atas nasihat mereka yang pernah ke sini, bolehlah kita tukar kepada simkad lokal jenama Optus dengan harga AUD10 untuk pek baru prepaid yang cukup untuk 5 hari termasuk cukup untuk menggerakkan waze. Simkad ini bolehlah dibuat di airport sekiranya kita sampai sebelum waktu tengah malam. Jika tiba lewat, untuk malam pertama gunalah dulu data roaming dan esok bolehlah ke centre mereka di pusat bandar (mudah cari) untuk daftar talian. (jangan lupa bawa pasport, kot-kot tertinggal kat bilik atau kereta). Ingat ye, bab ni perlu diambil perhatian juga kerana kita perlukan data untuk menggunakan waze or google maps sebagai jurupandu pergerakan ke hotel dari airport atau kemana-mana arah tujuan yang lain.

Makanan :
Sebenarnya sangat membantu jika kita membawa sedikit bekalan berupa roti, biskut, mee segera atau lain-lain (sila declare) sebagai alas lapar dan kudap-kudap sebelum kita ‘melarut’ dalam kecur selera makanan lokal. Lagipun ia boleh mengurangkan kos makanan kita juga kerana faktor mahal. Mahal tu pun sebab kita convert ke RM, jadi janganlah terlalu berkira kerana inilah masanya kita nak makan dalam “fefeeling” pelancong. Makan sahaja ye. Antara “must eat” di Perth ini ialah hidangan fish n chip yang super sedap contohnya di sekitar Fremantle. Selain itu, jika kita pembutuh nasi, kedai makan melayu dan indonesia pun ada. Antaranya Insan Cafe, D’Ankasa dan beberapa lagi. Untuk variety, kita juga boleh mencuba kebab Turki jenama Ispa di area bandar dan nasi briyani yang terlalu enak di area Dianella manakala jika masuk Watertown Outlet terdapat satu kiosk makanan Turki yang halal. Cuba, makan dan jangan tak makan…

Solat :
Kita beruntung zaman kini kita ada banyak kemudahan untuk memudahkan urusan agama kita. Sekarang ada aplikasi kiblat dan penentu waktu solat walau dimana kita berada. Jadi, tiada alasan untuk kita mungkiri komitmen agama kita ini. Nak bersolat pun kita boleh ikhtiarkan tempat yang sesuai. By the way, jikalau kebetulan makan di Insan Cafe (tutup 9 malam), terdapat satu tempat solat dalam satu premis milik orang Turki selang beberapa pintu dari cafe tersebut. (boleh tanya mereka di cafe tersebut). Masjid Perth pula dalam bandar, boleh ikhtiar search dan mudah pula jumpa. Waktu-waktu lain pula bolehlah kita bersolat dimana-mana hamparan bumi Allah yang maha luas ini ye. Jangan tak solat pula, jauh-jauh kita datang dengan izin Allah maka dalam apa jua keadaan, tanggung jawab kepada Allah jangan sesekali dilupa dan diambil mudah.

Harga-harga Tiket : Kadar harga tiket untuk tempat yang Abang Om sempat pergi ialah seperti berikut :

Caversham Wildlife Park – AUD28/orang

Pinnacles – AUD12 untuk satu kenderaan

Lancerin – AUD10 untuk main luncur pasir

Souvenir dan Belibeli : Bab membeli ni boleh dikatakan ‘keperluan’ semua orang. Maka dengan peruntukan yang ada mengikut kemampuan bolehlah kita membeli apa yang patut. Untuk membeli souvenir, Abang Om memang syorkan ia dibeli di Fremantle kerana lebih murah dan banyak pilihan. Jika nak beli lagi dan surveysurvey, terdapat juga kedai-kedai di pusat bandar, Watertown Outlet dan Harbour Town. Beli, jangan tak beli. Lebih baik menyesal beli daripada menyesal tak beli kan!

Parking :
Orang OZ ada kata parking di bandar agak susah dan mahal. 1 jam letak kereta sudah dikenakan caj AUD4. Ruang parking di city centre ini memang betul susah kecuali dalam kawasan mall. Jika “terjerumus” memandu maka bolehlah survey tengok logo 🅿 yang ada. Satu perkara yang Abang Om suka bab parking di sini ialah kemudahan yang mesra pengguna. Mesin bayar parking ini disiapkan dengan terminal bayaran menggunakan kad kredit yang benar-benar menjadi superb solusi dalam keadaan kita tiada syiling dipoket. Mudah bukan! Walla…

Toilet :
Toilet sini boleh masuk report okay dan memuaskan. Seperti kebanyakan negara non muslim, maka Muslim yang biasa dengan toilet konvensional yang ada paip akan rasa sedikit kekok. Justeru, mohonlah kita cepat beradaptasi supaya lancar urusan ketandasan kita di sini. Untuk kemudahan, sediakanlah botol mineral atau tisu basah jika kita ke sudut hajat tersebut. Kita Muslim harus pandai-pandai menyesuaikan diri walau dimana jua kita berada.

Cadangan pergerakan : Sekadar advisori biasa, Abang Om cadangkan pergilah melawat ke tempat yang jauh terlebih dahulu. Tempat-tempat seperti The Pinnacles contohnya, mungkin lebih selesa dan tenang dimudiki pada hari bukan weekend kerana perjalanannya lancar dan kurang kenderaan di jalan raya.

Insurans :
Sementelah kita berjalan jauh dan sebagai langkah bersedia, Abang Om rasa sangatlah elok juga jika kita mengambil travel insurance; ya lah mana tahu kita ditimpa musibah atau sakit kan. Moga-moga kita selamat dan dijauhi daripada perkara tersebut ye.

Doa dan Harapan :
Doa itu senjata terampuh bagi orang Islam. Makanya, berdoalah selalu memohon kesihatan dan kebaikan sepanjang kita ditempat orang dengan harapan semoga kita dilindungi oleh Allah. Jangan dilupa, bawalah ubatan, suplemen dan keperluan kesihatan peribadi kerana mungkin susah untuk kira cari ubat yang kita serasi ditempat orang malah jika adapun mungkin harganya lebih tinggi. Dan, jagakan juga soal makan pada waktu sebelum dan semasa travel agar kita tahu tahap kecergasan kita terkawal dan tidak terjejas. Insya Allah, usaha sudah, yang lain berserahlah kepada Allah Yang Esa.

Nota : Berjalanlah mengikut keselesaan kita agar kita merasa nikmat dalam perjalanan kembaraan kita. Tidak perlu terkejar-kejar kerana ia menyebabkan kita penat dan terjejas keseronokan. Kita perlu ingat, dalam kita berjalan ini tidak semua tempat mampu kita sampai bergantung pada masa yang ada. Pengalaman kita pasti berbeza dengan orang lain, mungkin orang lain sempat ke satu-satu tempat, dan kita tidak. Tidak mengapa, kerana kita tak mampu mendapat semua yang kita hasratkan tetapi jika berjaya ia adalah satu kepuasan dan bonus. Senyum dan nikmatilah seadanya. Insya Allah kita pasti lega dan puas.

Abg Om AKF Perth, OZ 4 – 9 Ogos 2017

*****************************************

Sejurus Menghirup Udara OZ – Airport Perth

Kereta Sewa… Hyundai 130

Pagi Pertama di Perth… mencuba bas.

Di Tengah-tengah Bandar

Di Hadapan St. George Cathedral

Insan’s Cafe di Murray Street dengan hidangan selera Melayu/Malaysia

Dipayungi Warna-warni Bandar Perth

Dalam premis Orang Turki inilah disediakan ruangan bersolat yang selesa…

Kings Park and Botanical Garden wajib disinggahi…

Sebuah Tugu di Kings Park

State War Museum…

Suasana Malam Bandaraya Perth Saujana Dari Sudut Atas Kings Park.

D’Ankasa – Satu lagi tempat makan selera Malaysia/ala Thai di Hay Street

Harbour view di Fremantle

Merasai denyut nadi Fremantle

Fish n Chip yang sungguh enak di Kailis Fish Market, Fremantle

E Shed – tempat yang bagus untuk membeli souvenir

Aussin – lot cenderamata dalam E Shed milik orang Malaysia

Permandangan hijau dalam perjalanan dari Perth ke Pinnacles

Salah satu pandang darat yang takjub di The Pinnacles yang terletak di Nambung National Park

Cacakan batu timbul di Pinnacles kesan daripada aktiviti alam yang berlaku secara semulajadi

Lancelin ini terletak dalam perjalanan ke Pinnacles. Ia terkenal untuk aktiviti sand dune bukit pasir putih.

Bermain luncur pasir di Lancelin. Seronok.

Balik dari Pinnacles boleh singgah di Dianella (dekat Perth) untuk menikmati makanan charcoal chicken express. Nasi Briyani di sini sangat-sangat sedap. wallahh!

Caversham Wildlife Park – wajar singgah untuk melihat hidupan ikon OZ seperti Kanggaru, Koala, Wombat dan lain-lain.

Beruang Koala yang manja dan sensitif. Tidur pun perlu lebih 20 jam sehari

Datang OZ memang tidak sah tanpa melihat sendiri Kanggaru…

Wombat – unik dan gebu

Peta dan letakan tempat dalam Caversham

Sejenis haiwan bernama Possum

Peluang melihat cara perah susu lembu di pertunjukan ladang, salah satu acara yang ada dan telah diatur di Caversham ini

Pertunjukan menutuh bulu biri-biri juga boleh menjadi satu pengalaman unik di Caversham

Masjid Perth – tanda Islam dan rahmat Allah.

Lembayung Darussalam

Baru Nah!….. Brunei Darussalam
Brunei Darussalam….. sebuah monarki di tengah-tengah Pulau Borneo yang punya pesona sendiri untuk dijejaki dan dilawati. Ia tersendiri dan kekal tersendiri hingga ke hari ini. Jom Abang Om bawa awda menjengok apa yang ada di bumi MIB ini. Jalan-jalan Abang Om ke Brunei hanya sekejap cuma tetapi beroleh pengalaman yang cukup bermakna.

Awda….. ia sama seperti ungkapan anda yang digunapakai di Brunei yang merujuk kepada kependekan awang dayang.

Baru Nah…..

Brunei sangat rapat dengan budaya Malaysia kerana faktor rumpun bangsa Melayu, agama Islam dan mempunyai raja/sultan. Sehingga ke hari ini Brunei kekal menjadi salah sebuah negara monarki dan satu-satunya Kerajaan Melayu Beraja di dunia.

Bagaimana Brunei mendapat nama? Bacaan kutub khanah alam maya menemukan penceritaan sejarah kewujudan Kerajaan Brunei ini. Salah satunya ialah daripada ungkapan Baru Nah….. galur ceritanya dikatakan bahawa pada satu ketika pada zaman dahulu, bila Sultan menemui satu kawasan yang dirasakan sesuai untuk membina penempatan dan pusat kerajaan, baginda lantas bertitah….. ini baru nah! (seumpama, ya inilah tempatnya….. inilah yang dicari). Ini hanyalah satu daripadanya dan sejarah lainnya bolehlah dilungsuri dalam pelbagai sumber rujukan fizikal mahupun maya.

Okay….. ini baru sedikit latar mengenai Brunei. Untuk mengetahui, membaca dan melawat sendiri Brunei adalah wadah terbaik mengenali negara kecil di antara negeri Sabah dan Sarawak ini. Jom kitak bawa kitani ke Brunei Darussalam ini.

MIB – Melayu. Islam. Beraja

MIB adalah satu konseptual hidup bernegara. Ia menjadi falsafah negara Brunei yang menjadi dasar dan jatidiri negara tersebut sebagai sebuah negara orang Melayu, berbudaya dan berbahasa Melayu, mengamalkan ajaran dan syariat Islam serta meneruskan sistem perintahan monarki atau beraja. Jadi, falsafah ini akan menjadi asas dalam semua aspek kehidupan di Brunei sama ada dalam bidang politik, ekonomi, sosial mahupun segmen-segmen lain masyarakat.

Setting Minda Jika Ke Brunei

Brunei kekal dengan identiti sendiri dan ia tidak wajar dibandingi secara silang banding. Justeru, melawat negara ini perlulah juga dengan setting minda zero gravity. Ramai orang mengujar, eh! apa yang ada di Brunei ye? Jawabnya, Brunei ada tarikan dan tawaran tersendiri kepada pelawatnya. Ia sebuah negara yang aman dan jauh daripada hiruk piruk sebuah bandaraya moden dengan identiti Islamik yang ikonik. Yes, inilah Brunei Darussalam. Awda tidak akan menemui havoc di sini dan ia bukan tempat untuk pencari hiburan hedonik sesuai dengan visinya untuk menjadi sebuah negara dzikir dengan praktik Islami. Lantaran itu, terimalah negara ini seadanya dan awda pasti dapat menghayati denyut nadinya dengan tatagaya tersendiri dan eksklusif.

Demografi

Umum merujuk Brunei sebagai negara kecil bersempadan dengan Malaysia. Ada Brunei Kecil iaitu Temburong dan Brunei Besar yang terletaknya ibu negara. Demografinya ini punya kelebihan masing-masing dimana jika ingin menjejak banyak tarikan wisata maka di Brunei besarlah tempatnya manakala jika inginkan alam semulajadi maka berkunjunglah ke Brunei kecil. Apapun, mari kita tinjau lokasi-lokasi tumpuan pengunjung bila menjejakkan kaki ke bumi ambuyat ini.

Kampung Ayer

Kampung Ayer merupakan petempatan atas air yang telah wujud sejak sekian lama dari zaman awal Kesultanan Brunei. Ia terletak di kawasan Sungai Brunei di pinggir Bandar Seri Begawan. Menariknya di sini, semua kemudahan asas ada tersedia termasuk sekolah, masjid, stesen petrol, balai polis, bomba dan sebagainya.

Bandar Seri Begawan

Lagi?

Info Tuntas Tentang Brunei

  1. Brunei…. sebuah kingdom seluas Melaka dan Singapura. Rakyatnya sekitar 400000 orang.
  2. Bandar Seri Begawan. Sebuah ibukota yang tenang dan tidak hiruk piruk.
  3. Brunei mengikat matawangnya pada Dollar Singapura dimana wang Singapura boleh digunakan di sini disamping Ringgit Brunei/BND.
  4. Pertukaran dengan Ringgit Malaysia semakin ketara… hinggakan RM1K = BND300 sahaja.
  5. Airport Brunei baru dipertingkat dan dari Malaysia boleh terbang ke sini dengan MAS, Air Asia atau Royal Brunei.
  6. Okay. Kalau Abang Om ingat Abang Om tularkan yang lain-lain.

Senyum Mentari Oh Korea Kujeep

Hanbok Jung KyuJeep

Alhamdulillah. Niat memenuhi hasrat ayahanda Abg Om telah membawa Abg Om ke Korea lagi untuk kali kedua. Kali ini Abg Om datang berempat bersama abah, adik dan anak saudara dan datangnya sendiri tanpa tempahan agen atau tour guide. Trip kali ini adalah pada 28 April hingga 3 Mei 2017….. yes, umpama diiringi lagu Raja Ema “Mentari Korea” dan gelombang Hallyu KORSEL di seluruh dunia. OK, jom kita tukar baju Hanbok mengambil mood feeling2 traveller seorang Korea.

April 28, 2017

Hari IKUL~ICN

Penerbangan Air Asia jam 8 pagi dari klia2 ke ICN Seoul memakan masa selama 6 jam ++. Sejurus mencecah tanah, cop pasport dan mengambil bagasi, kami keluar ke exit train untuk ke bandar penginapan di Itaewon. Seusai bertanya-tanya kami beli tiket dan naik train dengan bertukar satu dua laluan “Line-Line” dengan masa kembara lebih 100 minit dan kos KRW24K. (KRW10K = RM38) tapi janganlah terlalu mengkalkulator kerana duit Malaysia pun semakin susut nilainya. Redha dan sabar pasti membuat kita lebih tenang.

Sampai di stesen Itaewon kononnya nak mudah kami ambil teksi tetapi lupa bertanya pemandu itu boleh berbahasa Inggeris atau tidak menyebabkan komunikasi terganggu dan “sesat” padahal sepatutnya dekat dan mudah saja mengikut panduan seorang kawan adik saya. Lastnya kami minta teksi berhenti dan membayar KRW7K. “Ku bertanya lagi”….. tanya polis dan rupa-rupanya dekat saja pencaus Itaewon Inn itu, kira-kira 100 meter saja. Kami menempah Itaewon Inn dengan kos RM1.6K untuk 5 malam untuk bilik famili. Oklah dan hotel ini juga “mesra Muslim” dan ada pekerja Islam dari Egypt.

Menyoru….. Meyantap dan Makan

Dari mula tiba kami dah jumpa 2 kedai makan halal ala Turki iaitu Ankara Picnic dan Pansha, oklah sebab ada hidangan nasi untuk ‘serve’ perut Melayu ini. Jadi, bab makan-makan consider selesai tiada masalah lagipun ada makanan back up untuk menangguh rasa lapar. Alhamdulillah wa syukurillah. Gitewww. So, jangan lupa bawa roti, biskut, mee segera, Brahims pun boleh dan lain-lain untuk mengudap.

Hari I ditutup tirai dengan berehat di bilik sahaja untuk generate tenaga berjalan-jalan keesokannya.

Sejurus Mencium Udara Incheon

Yes….. Naik Tren ke Itaewon

Menjamu Selera Rasa Turki….. Nasi Kebab Ayam

Tiba di Pencaus….. Itaewon Inn….. review mantan penginap juga bagus.

April 29, 2017

Hari II – Korea Lama Zaman Silam

Perjalanan hari kedua seolah memulakan langkah menjengah alam silam Korea. Dalam erti lain menyingkap jendela Korea lama yang menjadi sebahagian sejarah kemegahan bangsa Korea hari ini. Jalan-jalan famili Jung ParkLah bermula di pintu masuk National Palace Museum. Pergerakan ke sini menggunakan tren tidaklah rumit, ok-ok sahaja dengan masa dari Itaewon Station dalam 40 minit termasuk waktu menunggu. Dari sini terus boleh nampak betapa tersergamnya Gyeongbukgong Palace, satu binaan istana zaman silam Korea ini. Okay, jom masuk.

Gyeongbukgong Palace

Gyeongbukgong (GBG) merupakan sebuah kompleks keraton yang tersusun dengan sistem beraja Korea dahulukala. Yes, ia cantik dan memikat, jadi tidak hairan kenapa pengunjungnya bertali arus dan tidak putus.

Gyeongbukgong adalah istana lama Korea. Senibinanya juga unik tetapi sekali lihat ada juga unsur-unsur binaan Istana Terlarang – Forbidden City di China. Istana ini juga pernah terbakar dan ia berjaya dibina semula dengan teliti seperti tersergam hari ini. 
Bagi menyemarakkan mood Korea, tinjau-tinjau di Istana ini lebih hidup dengan memakai persalinan tradisi Korea yang boleh disewa di luar bangunan istana ….. kenalah menapak sikit untuk menyewa satu set hanbok Korea yang ada pelbagai harga dari serendah KRW5K.

Sebenarnya banyak blok istana untuk dilihat dan dirakam momen lawatan termasuk yang mengadap tasik. Jika berpeluang dan nasib baik pula, bolehlah menyaksikan simulasi persembahan kebudayaan Korea seperti perarakan majlis perkahwinan Korea yang kami sempat lihat. Pusinglah semua jika larat dan ada kudrat.

Untuk menghilangkan lelah, sebuah cafe ada di situ bersebelahan taman tasik ….. haaa jeng jeng jeng eh ada wifi juga tapi kena search lah. Jika nak elak membayar rasa haus, bawalah minuman siap-siap dengan kudapan kunyah-kunyah, at least takdalah rasa lapar berjalan kaki dalam compound istana yang luas.

Tiket masuk ke Gyeongbukgong dikenakan sebanyak KRW1.5K seorang dewasa, manakala kanak-kanak bawah 5 tahun FOC.

Pintu masuk ke Gyeongbukgong dari stesen tren

National Palace Museum

Gyeongbukgong lensa jauh…..

Momen lensa depan GBG Palace

Dalam tatagaya hanbok Korea

Sekitar GBG Palace….. blok tepi sungai

Pertunjukan tradisi untuk pengunjung

Throwback 2016….. GBG Palace dalam musim sejuk

Jelmaan pahlawan Korea zaman silam

Merakam mood dan rasa…..

King Sejong Square

King Sejong Square hanya terletak bersetentang dengan Gyeongbukgong Palace. Maknanya, datang Gyeongbukgong bolehlah juga melawat ke dataran ini dan ditepi situ juga ada muzium tentang pahlawan perang dan admiral-admiral yang menjadi sanjungan orang-orang Korea. Masuk muzium adalah gratis sahaja.

Siapakah dia KING SEJONG ini? King Sejong adalah pencipta tulisan Korea yang digunakan kini. Untuk makluman, karektor tulisan ini tidak menggunakan asas tulisan ‘kanji’ sepertimana dalam tulisan Jepun dan Cina, malah ia unik dan tersendiri. 

Di dataran ini diabadikan satu tugu khusus King Sejong bagi memperingati dan menyanjung usaha beliau dalam membina ‘karektor’ bangsa Korea ini. Tugunya besar dan terletak di tengah-tengah pusat tumpuan masyarakat umum.

Wajah King Sejong

Tugu King Sejong

Boleh masuk muzium sebelah Tugu King Sejong dan mencuba tulisan Korea

Selain Tugu King Sejong ada juga Tugu Admiral Yin

Bukchon Hanook Village

Usai melihat tug King Sejong, kami ke Bukchon Hanook Village (BHV) dengan menaiki bas awam. Rupanya taklah jauh dan boleh bayar dengan kad ‘t’ yang dibeli untuk menaiki tren. Baguskan!. Tiba di sini, BHV boleh dijengah di kawasan atas sedikit, maknanya perlu sedikit mengerah tenaga kerana tempatnya tinggi dan membukit. Ya, berbaloi ke sini kerana ia merupakan petempatan kampung Korea yang tersusun, cantik, rapi dan bersih. Ya, ia juga manifestasi rekabentuk kampung dengan rumah tradisi Korea yang kekal menyusur zaman. Lebih daripada itu, di atas pula kita boleh melihat view saujana memandang yang menarik dengan kombinasi bangunan klasik, moden dan meriahnya khalayak manusia. 

Satu lagi, apabila turun semula ke bawah ambillah peluang beli-beli barang kerana banyak toko niaga yang agak bagus untuk berbelanja. Pakaian, topi, stoking dan produk kecantikan dan diri termasuk untuk lelaki….. (sekadar menyebut beberapa) rasa berbaloi untuk diangkut beli….. untuk di ‘cash & carry’.

Okay. Habis episod BHV kami pulang ke Itaewon menaiki tren. Sebelum sampai ke hotel, seperti hari sebelumnya kami singgah makan siap-siap baru balik berehat di pembaringan.

Menapak naik ke Hanook Village

Singgah menghirup teh sebelum memasuki kawasan BHV

BHV ….. Berbaloi untuk naik ke sini

Mural cantik ….. bila turun ke bawah BHV

Mural cantik II

Flea Market pun ada

April 30, 2017

Hari III – Nami Island (Pulau Winter Sonata)

Betapa kuatnya pengaruh drama Korea dulu….. Winter Sonata lakonan Bae Yong Jun dan Choi Jee Woo hingga ramailah yang datang ke bumi Hyundai dan Peppero ni “dihukumkan” wajib untuk berkunjung ke sini. Dengan pengaruh ni maka kita pun datanglah juga untuk melihat sendiri Pulau Nami yang tersohor ini.

Ada apa dengan Nami?. Sosok pulau ini, iyaa….. boleh dipuji cantik dan menarik dengan pakej kelengkapan yang menjamu mata dengan keindahan dan pokok-pokoknya. Selain boleh bersiar-siar dan berjalan keliling, pengunjung juga boleh menaiki tren pusing-pusing serta menikmati makanan sambil mengamati pulau ini.

Nami ini hanyalah sebuah kecil di tengah sungai, yang dijaga rapi serta dikosmetik hingga mampu menarik ramai pengunjung seantero dunia saban hari dan waktu. Kita juga boleh mengambil cara ini dan mengeksploitasi alam semulajadi, dikosmetikkan seperti Nami dan beroleh kemajuan dalam menarik pengunjung untuk datang dan berwisata. Kunjungan ke sini dikatakan lebih boom dan amazing pada musim bunga atau luruh hingga menggamit suasana lensa yang superb dan menarik. 

Bagi pengunjung Muslim, kegusaran untuk makanan halal tidak berlaku di sini. Di sini juga telah ada restoran yang menyajikan hidangan halal sesuai dengan pertambahan pengunjung Islam ke sini. Bagus kan!….. Dan, lagiii untuk solat juga tidak menjadi masalah kerana di sini turut disediakan bilik solat….. musolla khusus untuk kita pengunjung Muslim. Terbaiklah!!!!

Feri menyusur masuk….. setiap masa asyik penuh sahaja.

Selamat Datang ke Pulau Nami

Lapar….. jangan lupa ambil feel makan di Nami

Katalog Menu Makanan

Hidangan selera Korea dan Asia Timur versi Halal

Di tengah-tengah Nami Republic

Mengamati dan memerhati

Nami dalam permulaan Musim Bunga

Tandas Inovatif…..

Kedai makan Halal dan Musolla serta kedai cenderamata

Throwback 2016…… Nami … Winter Sonata

Throwback 2016….. ke alam Nami

Mei 1, 2017
Hari IV – Namdaemun Market

Tak lengkap jika sampai Korea tapi tak sempat berbelanja sama ada untuk diri atau sekadar cendera kenangan. Salah satu tempat tujuan ialah bersiar kaki di sekitar pasar moden Korea….. Namdaemun Market orang panggil. Iyaa, macam-macam ada di sini hingga mata menjadi abu-abu dek rasa rambang ingin beli itu beli ini. Pada kali ini Abang Om lebih banyak menemani paduka ayahanda dengan menjadi tukang kira duit ayahanda untuk transaksi. Kan dah kata, trip Korea kali ini lebih kepada jalan-jalan melarik mimpi ayahanda ke alam realiti gelombang “hallyu” Korsel. 
Huhu. Okay jom ronda dulu…..

Hummm, rasa macam ada je orang cakap Melayu….. patutlah, disebabkan ramai Melayu yang datang ke sini maka ada saja pekedai yang menyapa dalam bahasa Melayu seperti apa khabar, abang sila masuk dalam, murah, tengok dulu dan macam2 lagi….. pandai diorang beli jiwa untuk menarik perhatian kita.

Sibuk dengan manusia mundar mandir di Namdaemun

Sekitar Namdaemun yang punya segala

Throwback 2016…..Namdaemun untuk menjamu mata dan membeli belah

Hari V – Masjid, Myeongdong dan Seoul Tower
Hari kelima di Seoul, tumpuan pun sudah sedikit tergugat. Rasa rindu pada tanah air sudah mula ada. Takpa, sehari je lagi. Maka, hari ini kami keluar sedikit awal kerana rancangnya untuk ke area Itaewon Street. Di situ ada banyak restoran makanan halal dan di situ jugalah dianggap pusat Islam kerana adanya sebuah masjid dan institusi agama Islam berkaitan Halal dan sekolah Islam. Jika tidak berkunjung di sini rasa kurang lengkaplah kembara kita orang Islam.

Hummm, seusai makan di sebuah restoran India Muslim, kami terus tinjau-tinjau kawasan sebelum meneruskan langkah ke Myeongdong. Myeongdong ini kawasan membeli belah juga tetapi agak mahal dan branded dengan gedung niaga yang besar. Jadi, jika plan untuk cari yang mahal dan berjenama bolehlah ke sini tetapi jika sekadar ingin membeli biasa, Namdaemun Market masih pilihan terbaik.

Jalan-jalan hari ini terlanjur sampai ke petang dan kami mengambil keputusan pulang ke hotel untuk menghantar barang belian dan keluar semula selepas maghrib menuju Namsan Tower atau Seoul Tower. Dari Itaewon ke Seoul Tower boleh saja menaiki bas. Untuk ke puncak kami tidak tahu rupanya ada kereta kabel menyebabkan kami ter’mendaki’ bukit selama 30 minit untuk ke puncak. Aduh, berpeluhlah juga tetapi ok, ia satu pengalaman. Dari atas, untuk turun semula, bas ada disediakan. Sila naik dan janganlah menapak turun lagi.

Makanan halal kat Korea ni agak mahal. Habis lebih RM100 sekali makan untuk 4 orang adalah biasa dan tak perlu merungut atau ambil kalkulator. Pandai-pandai lah adjust dan urus kelaparan masing-masing.

Kebab Turkish

India Muslim Cuisine

Sekadar lalu….. bolehlah singgah

Kedai kosmetik halal di Itaewon

Masjid Itaewon

Sekolah Islam di Itaewon

Jangan lupa makan ais krim

Jalan-jalan sambil membeli jika berkenan

Rehat betulkan urat kaki di sekitar bangunan Myeongdong

Myeongdong Station

Seoul Tower atau Namsan Tower pada waktu malam

Hari VI – Korea ~ KL

Hari ini hari balik dan tiada aktiviti. Kami hanya bersiap dan keluar membeli makanan siap-siapa kerana di airport tiada kiosk makanan halal. Usai, kami berangkat terus ke Incheon, lebih awal kerana bimbang kesesakan atau mana tahu kemungkinan-kemungkinan yang boleh melambatkan perjalanan kami. 

Sekian. Ada rezeki kita datang lagi.

Tips Berkunjung Ke Korea

Abang Om perturunkan sedikit di sini tips yang mungkin berguna :

1. Teksi – tanyakan terlebih dulu pemandu teksi sama ada boleh berbahasa Inggeris atau tidak. Pilihlah yang boleh untuk memudahkan komunikasi.

2. Makanan Halal – aspek ini perlu diberikan perhatian kerana makanan halal agak mahal di Korea. Kawasan Itaewon yang paling banyak restoran halal pun masih mahal apatah lagi kawasan lain. Jadi, bawalah makanan sendiri untuk back up lapar. Ini lebih mudah dan kita tidak berdebar kelaparan.

3. Maju dan Tidak Semua Baik – Korea memang maju tetapi harus diingat bahawa tidak semua baik. Meskipun tak ketara tetapi berhati-hatilah juga seperti pemandu teksi yang biadap dan tak reti bahasa.

4. Korea dan Gajet – sebagai negara pengeluar gajet, manusia Korea juga taksub dengan gajet. Gajet menyebabkan ramai yang membawa hal sendiri hingga jalan pun boleh langgar orang. Tetapi jika disapa mereka sebenarnya ok dan sedia membantu.

Kembara Di Tanah Gersang II

Pesona Kasih AnbiyaBumi Urdhun

Jordan : 31 Jan. – 6 Feb. 2017

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Allah selepas 8 hari di bumi Mesir, rezeki dengan izin Allah dapat pula Abang Om ke Jordan, sebuah negeri Arab yang selalu terlepas pandang oleh kebanyakan orang untuk melihat sisinya dalam aspek warisan silam dan Islam. Insya Allah kelana di tanah Urdhun ini akan memukau mata waima membuka pintu zaman silam tentang keagungan sirah dan sejarah Islam dan tamadun manusianya.

Jan 31, 2017 – Cairo ke Amman

Dari pagi Abang Om dah bersiap untuk gegas ke airport. Jam 3.30 petang ikut jadual sudah meluncur ke udara untuk ke Amman Jordan. Tetapi,  di Gate E6 ke pesawat dibuat pemeriksaan keselamatan pula menyebabkan delayed hingga jam 5 petang. 5.00 petang terbang dan sentuh bumi Queen Alia jam 6.15 petang. Syukur semua lancar dan selesai semua urusan imigresen dan tuntutan bagasi. Kami disambut oleh Rizal, sahabat PPL yang bertugas di Kedutaan Malaysia Jordan dan akan menumpang berteduh di rumahnya sepanjang kami di Amman. Syukur tak terhingga dengan kemudahan ini. Sebelum ke rumahnya kami dibawa ke satu kedai Cina Muslim dari Xian China untuk santapan malam. Pergh sedap sungguh dan tak ubah seperti menu hidangan Mee Tarik Warisan di Malaysia. Tak sangka ada Cina Muslim berbisnes begini di negeri Arab.

Kedai Cina Muslim di Amman

Februari 1, 2017Dead Sea (Laut Mati)KarakWadi Rum-Bandar Petra

Pagi ini, selepas mengisi perut kami bertolak untuk memulakan perjalanan lebih 5 jam ke destinasi luar Amman menuju ke Kawasan Laut Mati (Dead Sea), Karak, Wadi Rum dan dijangka bermalam di Bandar Petra. Kami sampai di destinasi pertama di kawasan Laut Mati, kira-kira 100km dari Amman. Kami hanya melihat laut mati ini dari atas bukit terdekat dan ternyata ia berbaloi. Wow, dengus hati. Sungguh kagum dan spektakular dengan setiap keunikan dan pesona tempat-tempat ini.

Laut Mati I

Dulu hanya mendengar dan melihat lewat majalah keindahan dan cerita laut mati ini. Bila mata melihat sendiri, sungguh ia saujana luas pandangan mata dan satu pelajaran lewat pengalaman. 

Laut Mati dari jauh…..

Dari bukit terdekat….. laut mati, di seberang sana adalah Palestin

Spektakular…..

Dari jendela kereta, laut mati itu biru firuz warnanya.

AlKarak II

Meninggalkan pesona laut mati….. Abang Om meneruskan perjalanan ke Al-Karak. Disini terdapat beberapa tarikan pengunjung seperti Karak Castle dan Masjid Sahabah. Ternyata ia satu tempat wajib kunjung jika berpeluang ke sini. 

Karak Castle

Karak Castle itu sendiri begitu agam dan luas, sekali pandang ia tak ubah seperti citadel Salahuddin al Ayubi tetapi versi Jordan. Jom lihat…..

Termanggu di Karak Castle

Karak Castle….. satu tinggalan silam

Manifestasi Castle…..

Masjid Sahabat

Seusai Karak Castle kami singgah di Masjid Sahabat untuk bersolat. Cantik dan bersih, ternyata masjid ini dijags dengan baik. Di sini juga bersemadinya dua sahabat Nabi Muhammad S.A.W iaitu Jaafar bin Abi Talib dan Zaid bin Harithah.

Di Perkarangan Masjid Sahabat

Masjid Sahabat….. dari luar

Disini siap ada petunjuk dalam Bahasa Melayu….. alhamdulillah. Dikatakan orang Melayu selalu singgah di sini dari dulu.

Makam Jaafar bin Abi Talib….. al-Fatihah

Makam Zaid bin Harithah….. al Fatihah

Sebelum meninggalkan Karak singgah juga membeli bekal untuk perjalanan ke Wadi Rum….. roti Arab dan kudap-kudapnya

Wadi Rum III

Wadi Rum ini antara tempat wajib pergi jika ke Jordan. Ia satu sisi yang takjub dengan hamparan bukit yang cukup pakej semulajadinya. Sejuk dan sangat sejuk pada musim dingin hingga terasa hingga ke tulang. Aargggh. Jom kita tinjau alam Wadi Rum ini.

Menjamu mata dengan indahnya banjaran bukit tanahnya

Nampak kosong tapi hidup

Warna-warna meremang senja

Unta….. hidupan setia padang pasir

Turut menumpang hidup di tanah wadi

Mendaki gumuk pasir

Dari atas gumuk pasir….. agak tinggi untuk mendaki bukit pasir halus ini tapi berbaloi.

Singgah menghirup aroma teh arab tradisional

Wadi-niaga…..

Bukit batu dan kesan sejarah kaum tsamud…..

Di dinding batu ini masih terang ukiran tulisannya….. peninggalan masa silam sebagai bukti adanya kehidupan.

Momen dengan jurupandu arah kami, Ahmad si Arab Badwi

Dari Wadi Rum kami meluncur ke Bandar Petra untuk menumpang lelap sebelum menyelongkar khazanah Petra keesokannya.

Menyantuni selera sebelum berlelapan. Sedap Shawarma Ayam ini.

Februari 2, 2017Petra

6.00 pagi 2 Februari. “Selamat Datang ke Kota Yang Hilang“….. Petra, salah satu wonder of the world dalam sejarah dan tamadun manusia. Masuk sahaja ke dalam Petra pengunjung mempunyai pilihan untuk melalui trail yang mana mengikut minat dan kemampuan fizikal kerana ada yang mengambil masa perjalanan berjalan kaki sehingga 8 jam dengan darjah kesukaran yang berbeza. Abang Om hanya memilih mengikut laluan main trail yang mempunyai 12 checkpoint tempat/tapak tinggalan dengan masa perjalanan 3.5-4 jam sejauh 8km. Tuddyaaa. Kau mampu Jah? Mari Abang Om pimpin tangan uols kita menyusuri perjalanan di Petra ini. Ayuh….. kita lihat kehebatan kemahiran silam yang menjadi bukti kepada masa depan tamadun manusia dan negara bangsa. Petra….. untuk kita sedar dan terus berfikir.

Welcome to Petra

Pemandangan Awal…..

Keunikan mula nampak…..

The Siq

Melalui Celahan Batu…..

Ukiran pada dinding batu

The Treasury

Mengabadikan…..

Lensa bawah ke atas The Treasury

Terfikir….. bagaimana ia dibina sedemikian rupa

Teater Utama

Biarkan tiang-tiang itu berbicara…..

Bongkah Batu Saksi Bisu

Tinggalan The Great Temple

Ada apa dengan tinggalan-tinggalan ini?

Betapa mereka dulu hebat dan tinggi skill pembinaannya….. kita?

Tinggalan Istana Anak Perempuan Firaun pun ada…..

Keldai….. antara bakti dan setia

Haiwan bernama Unta itu…..

Petunjuk Laluan ‘Main Trail’

Diakhiri dengan perjalanan berkuda…..

La Maison Hotel….. pencaus penginapan di Petra….. dekat dengan pintu masuk utama Petra

Dari Petra ke Amman kami akhiri dengan Mansaf Daging satu makanan Arab yang dihidangkan dengan kuah ala yogurt….. makan bersama Mohammad orang Palestin yang tinggal di Jordan.

Februari 3, 2017Jerash dan Ajlun Castle

Jerash I
Hari ini Abang Om ke Kota Jerash yang terletak di luar Amman, kira-kira satu jam perjalanan berkereta. Jerash ini juga merupakan tapak tinggalan sejarah yang mengandungi kompleks yang lengkap pada zaman silam era Roman. Yuk kita drone tempat ini.

Gapura….. pintu masuk ke alam Jerash

Binaan yang kukuh

Kadang-kadang kita berfikir….. bagaimana ye?

Bukan Cacakan Tiang Biasa

Teratur sungguh batu-batu itu…..

Pintu lain menerowong masa ke alam Jerash

Ya Tuhanku….. hebat sungguh

Membatu di Kota Batu

Teliti dan Solid

The Colliseum

Ajlun Castle II

Di Jerash tadi kami tamatkan kunjungan Jerash dengan Solat Jumaat di sebuah masjid. Sesudah itu, kami meluncurkan jeep ke Ajlun untuk melihat Ajlun Castle yang wujud sejak zaman Ayyubid dan Mamluk. Binaan castle ini juga ada irasan citadel Salahuddin al Ayub di Mesir dan merakam takjubnya tersendiri.

Disebalik nama Ajlun…..

Kisahnya….. untuk menahan serangan

Al Ayyubid dan Mamluk…..

Senibina pertahanan agung

Dari luar castle Ajlun

Weaponary….. besar dan berat

Kini yang tinggal…..hanya kesan dan sejarahnya

Sayup-sayup dari atas castle dan ia juga mengarah ke Palestin

Ajlun Castle View

Ajlun View

Februari 4, 2017Amman City

Pagi ini dibawa oleh Rizal PPL Jordan untuk sarapan Arab; roti, humus, bebola kacang. Sedap dan kenyang.

Sarapan Gaya Arab Jordan

Selepas zohor kami ke sekitar Amman melawat Amman Citadel dan Romans Theater. Dua-dua dalam perbandaran Amman. Banyak juga kesan tinggalan sejarah di Amman ini terutama daripada era Byzantine.

Amman Citadel I

Selfie/Swafotonya bawah robohan gapura

Tersergam walau hanya satu tinggalan dan robohan.

Seni ukir batu yang tinggi kemahirannya

Peninggalan Era Byzantine

Gua Awal – Early Bronze Age Cave

Depan Muzium Arkeologi Jordan dalam kompaun Citadel

Wajah Amman dari atas Bukit Citadel Amman-cantik elok tersusun atas bukit-bukit.

Roman Theater II

Lensa dari arah dataran (arah bandar/jalan besar)

Masih teguh dalam kemodenan kota

View dari tangga tertinggi

Dari bawah ke atas = lenguh lutut dan kaki

Februari 5, 2017Gua Ashabul Kahfi dan Souq Balad

Gua Ashabul Kahfi I

Hari ini hari terakhir di Jordan. Alhamdulillah masih sempat singgah ziarah ke Gua Ashabul Kahfi, cerita 7 orang pemuda yang melarikan diri ke dalam gua demi menyelamatkan iman dari raja yang zaman. (🎶🎵🎤Sila imaginasikan sambil mendengar lagu Ashabul Kahfi nyanyian Raihan🎼🎤🎶). “Disangka tidur hanya sehari rupanya 309 tahun”….. kuasa Allah mengatasi segalanya. Jom kita terobos apa yang ada di Gua Ashabul Kahfi tersebut.

Kawasan Gua Ashabul Kahfi dari luar

Sheikh yang menjaga kawasan gua menceritakan….. dia cakap Arob laah

4 Persemadian

3 Persemadian

Dari lorong kaca itu kelihatan tulang pemuda-pemuda tersebut yang disatukan pada satu tempat.

Lorong sinar yang menyalurkan cahaya kepada mereka…..

Peralatan yang digunakan sepanjang didalam gua termasuk alat untuk wuduk

Sumber air yang mereka perolehi…..

Tugu Penanda dan Seorang Pemuda

Masjid Ashabul Khafi….. dinamakan sempena tempat ini…..

Souq Balad II

Bila sebut souq maka maknanya mestilah pasar dan ia sinonim dengan acara membeli belah. Biasalah bila ke negara orang mesti kita inginkan sesuatu untuk dibawa pulang sebagai tanda ‘abang dah mai sini naah‘ atau membeli tanda kenangan peribadi, keluarga dan kawan-kawan.

Souq Balad ini terletak ditengah-tengah bukit dekat dengan Roman Theater di sepanjang jalan Sheikh Faisal. Di sini nampak hidup dan meriah dengan arked dan gedung niaga yang cukup merambangkan mata. Walaupun duit dinar mahal, tetapi di sini kita masih boleh ‘memborong’ kerana harganya masih jauh lebih rendah daripada tempat-tempat lain. Setakat baju 10 dinar, tshirt 5 dinar dan magnet peti ais pun 5 dinar 10 ketul. Yehaa, apa salahnya membeli sedikit dan please jangan convert kepada RM ye kerana jikalau itulah kaedahnya maka sampai bilapun kita gerun untuk berbelanja.

Yes. Satu mahu bilang juga, jangan terkejut bila disapa dalam bahasa Melayu kerana mereka mungkin sudah biasa melihat kelibat orang Melayu/Malaysia di pasar ini. Abang Om? Abang sempatlah membeli satu helai baju sejuk 15 dinar, tshirt 5 dinar, serban 5 dinar, garam laut mati 5 dinar dan magnet peti sejuk 10 dinar. Semua 5 hingga 10 dinar kira oklah. Syukur.

Souq Balad….. 🎶🎼🎵terpulanglah mahu beli apa, mahu beli baju mahu beli seluar🎤🎵🎶.

Sedikit Trivia Tentang Jordan…..

  1. Jordan…. nama asal Arabnya ialah Urdhun. Rakyatnya sekitar 7 juta orang.
  2. Amman. Sebuah bandaraya Arab yang moden dan bersih serta ada pesona kota yang lengkap dan mengasyikkan. 
  3. Amman juga digelar the white city kerana seluruh bangunannya adalah daripada batu berwarna putih/krim.
  4. Seperti kebanyakan metropolitan Arab, Amman dan Jordan punya banyak tarikan sejarah silam dan Islam….. dan ia diuruskan dengan baik sekali.
  5. Di bendera Jordan ada lambang bintang 7 bucu….. rupanya ia simbol 7 jabal yang ada dalam kawasan Amman itu sendiri.
  6. Wang….. jangan panik atau termenung jika kita tukar wang RM ke Dinar Jordan. Haha 10 JOD = 64 RM. Ambikkk.
  7. Lain-lain….. berbanding Mesir orang Jordan ramai yang faham English, jadi kuranglah masalah komunikasinya.
  8. Tiada visa diperlukan untuk masuk Jordan.
  9. Jangan lupa beli Jordan Pass secara online yang berharga JOD70 kerana kita boleh jimat banyak daripada membeli tiket masuk ke tempat-tempat pelancongan dan tarikan secara walk-in. Jordan Pass akan menjadi tiket untuk masuk ke kawasan yang disenaraikan. Sila gugelkan Jordan Pass ye. 
  10. Okay. Kalau Abang Om ingat Abang Om tularkan yang lain-lain.

Jordan Pass….. perlu dibeli secara online dengan kad kredit. Jimat dan praktikal.

Sekian. Jordan, Kekal “Amman” di hati Abang Om.

      Kembara Di Tanah Gersang I

      Duhai Cairo….. Wahai Kaherah…..

      Assalamualaikum Mesir, Hello Egypt.

      Jika dulu asyik mendengar sahaja orang bercerita pasal Mesir sama ada didalam buku sejarah, catatan perjalanan mahupun dikaca televisyen. Alhamdulillah, dengan niat yang baik Allah kabulkan hasrat Abang Om untuk datang ke sini. Tanggal 23 dalam bulan Januari 2017 hingga 31 bulan yang sama (insya Allah) Abang Om akan bertapak menjejak keistimewaan salah satu bumi anbiya’ ini.

      Januari 23, 2017 – Amman

      Hari ini Abang Om berlepas ke Cairo bersama seorang sahabat, Wan Rahim namanya. Untuk ke sini banyak pilihan pesawat boleh dibuat dan Abang Om memilih Royal Jordanian, pesawat nasional negara Jordan. Tiket ini ditempah dengan FELCRA Travel, silakanlah mencuba perkhidmatan mereka ye. Waktu berlepas ialah pada jam 10.20 malam menerusi laluan KUL-BKK-AMM-CAI. Maknanya kapal RJ ini akan transit seketika di Bangkok Thailand mengambil penumpang sebelum mendarat di Amman, ibukota Jordan dan menyambung penerbangan ke Cairo pada keesokan harinya.

      Boarding Pass….. KUL-BKK-AMM-CAI

      RJ – Royal Jordanian

      Seusai urusan daftar masuk, Abang Om lilau-lilau dulu sekitar KLIA dan makan-makan dengan sahabat yang menemani dan menghantari. Habis makan Nasi Goreng USA yang sedap itu di Food Garden, kami terus ke balai pelepasan, selesaikan imigresen dan terus masuk ke pintu keberangkatan C1 di bangunan satelit.

      Bersantap dulu di Food Garden KLIA sebelum naik pesawat

      Di Balai Pelepasan

      Doakan kami selamat pergi dan kembali ye…..

      Abang pergi sebentar cuma…..

      Januari 24, 2017 – Amman/Cairo

      Lapangan Terbang Queen Alia Amman

      Jam waktu tempatan di Amman Jordan menunjukkan 4.00 pagi. Awal sungguh kami sampai ye. Kami singgah di Amman 7 jam menanti penerbangan seterusnya ke Cairo pada pukul 1.30 petang. Takpala, kita tunggu dengan sabar. Jam 5.00 pagi sambil beratur di immigresen (saja nak keluar sekejap ambil bau-bau udara Airport Amman) kedengaran azan subuh. Alhamdulillah rasa seruan menuju jalan redha Allah. Kami cari bilik solat untuk tunaikan kewajipan ini. Syukur.

      Memandangkan masa masih panjang, Abang Om turut masuk RJ CIP Lounge untuk makan-makan dan lepak profesional. Untung dapat tumpang kelayakan sahabat Abang Om, En. Wan ni. Kalau Abang sendiri memang tak layaklah sebab enrich pun blue je.

      Prayer Room di Airport Amman Jordan

      Sempat mencecahkan dahi bersujud di Airport Amman

      Antara makanan yang terbentang di RJ CIP Lounge

      Paling suka makanan ni. Biasa sahaja nampak tapi sedap baq hang.

      Jam 1.15 petang waktu Jordan Abang Om dan Wan berlepas ke Cairo. Alhamdulillah lancar perjalanannya dan pantas pula urusan di imigresen Caironya. Keluar terminal di pintu 7, kami call Ustaz Mad, orang Pattani yang telah tinggal di Mesir ini selama 23 tahun. Tuddyaaa kata org utara. Tunggu-tunggu dan Ust. Mad sampai tetapi kami perlu berjalan agak jauh ke tempat parking kereta, katanya memang di sini tak boleh drop by ambil penumpang, tuddyaaa kan. Jenuhlah mengheret beg besar. Takpalah, ini cara mereka kita terima sahajalah.
      Okay. Dari Airport Cairo kami terus menuju ke Alexandria. Kalau ikut tempoh biasa, 3 jam perjalanan berkereta kami dah boleh sampai. Tetapi, mungkin disebabkan waktu petang dan cuti pula pada 25 Januari sempena Hari Revolusi maka kami menempuh perjalanan yang lama lebih 5 jam. Dengan jalan sesak dan kurang bergerak menambahkan lagi durasi pengembaraan kami. Takpa anggap ini pengalaman dan harus redha baru lah kita enjoy. Kan?. Inilah Egypt. Jalan raya 4 lane dah besar tapi masih tak berupaya menampung kesesakan kenderaan. Almaklumlah 30 juta jiwa menghuni bandaraya ini. Sedikit nota di Cairo ni janganlah kita mengharapkan kemudahan sepanjang jalan sama seperti kita. Tiada r&r ye, stesen minyak pun hampir tiada dan kalau ada bukan ada kemudahan seperti tandas dan lain-lain. Jika ingin qadha hajat memang jenuh dan penuhlah pundi kita ye menunggu tiba tempat yang sesuai. Abang Om sendiri bertahan lebih 3 jam kerana memang tiada tempat berhenti untuk tujuan ini. Haha. Merasa lah kita ye.

      Kami singgah untuk makan malam di satu kawasan yang ok. Isi perut yang berkeroncong sebelum tiba di Rumah MARA di Alexandria untuk menginap. Penat weh….. alhamdulillah sampai jua kami menghirup udara Laut Mediteranian di bandar Alex ini.

      Yes. Akhirnya. Tiba juga di bumi Mesir ini…..

      Dan jalan pun mulai sesak….. kenderaan juga perlahan di sepanjang jalan dari Airport ke Ring Road sebelum masuk ke hiway menuju Alexandria

      Makan malam Burger Hardee….. sedap

      Singgah berteduh embun malam di Rumah MARA Mesir, Alexandria

      Mode….. Malam Bulan Di Pagar Bintang

      Tidur nyenyak dalam jelaga mimpi Alexandria.

      Januari 25, 2017 – Alexandria/Iskandariah

      Usai solat subuh, kami bersiap dan kemaskan beg kerana jam 9.30 pagi janji dijemput oleh Ust. Mad untuk ‘operasi’ sekitar bandar Alexandria, kota yang didalamnya ada 9 juta penduduk. Apapun, perut perlu diisi dulu baru ada tenaga untuk bergelagat traveller di sini. Kami bersarapan di Cafe MARA dengan hidangan Malaysia. Okay sangat. Menurut Ust. Sofi orang kuat MARA Mesir, selain sini, makanan ala melayu boleh dinikmati juga di satu restoran Indonesia dan satu lagi kedai orang Pattani.

      Perut kenyang, hati pun girang, tenaga pun automatik recaj maka kami terus melilau di sekitar Alexandria. Di sini kami mulakan dengan melawat muzium marin dengan pelbagai bahan pameran hidupan laut. Di sini paling legend ia satu kerangka ikan paus yang mendarat di pantai sekitar tahun 1936. Besar sungguh hingga manusia pun boleh berlari-lari diruang perutnya. Kemudian kami berlegar dan menikmati asyiknya bayu laut mediteranian dari atas Citadel Salahuddin al Ayubi di Qutbay sebelum meninjau-ninjau sejarah Raja Farouk pemerintah terakhir Mesir sebelum Mesir menjadi negara republik. Mengambil kesempatan disini, kami juga singgah melihat library tertua dan sekitar kampus Universiti Alexandria yang unik itu.

      Rakam dari jauh sahaja….. library 7 tingkat paling besar dan paling banyak buku di benua Afrika

      Muzium Marin

      Rangka Ikan Paus yang sangat besar saiz 17.5 meter yang mendarat dan mati di Pantai Rasyid pada tahun 1936

      Citadel Salahuddin al Ayub di Qutbay, Alexandria

      Pandangan lensa dari dalam citadel

      Dalam citadel….. unik dan kemas binaannya

      Dari rerabung citadel itu bertiup nyaman angin laut mediteranian yang hijau membiru

      Merakam momen….. indah dan takjub

      Istana King Farouk

      Salah satu ruang santai dalam kawasan Istana King Farouk

      Binaan pondok….. juga dalam kawasan Istana King Farouk

      Alexandria…..

      Universiti Alexandria

      Binaan dan tulisan unik di bangunan Universiti Alexandria

      Januari 26, 2017 – Piramid, Giza

      Hari ini terlebih teruja kerana dapat ke Giza untuk melihat salah satu keajiban dunia iaitu Piramid. Dari Cairo, lebih kurang 30 minit telah pun sampai ke sini. Maka, terkabul cita-cita dengan izin Allah untuk melihat sendiri binaan takjub dari zaman silam ini. Ya, akhirnya Abang Om bermomen jua di sini.

      Akhirnya….. Piramid itu kujelang

      Oh….. Ya, itu Piramid

      Binaan yang memang takjub

      Lihat struktur batu yang besar dan kukuh itu…..

      Tiada bait kata untuk menggambarkan…..

      Piramid Sphinx….. piramid kepala singa berbadan manusia.

      Aduyai….. teruja dan masih teguh dipandangan melihat Piramid-piramid itu. Setelah berpuashati di sini, kami pulang semula ke Bandar Cairo dan menuju ke Dewan Malaysia Abbasiah untuk santapan tengah hari. Okaylah walau di tanah asing, perut Melayu Abang Om tetap membutuh nasi dan hidangan lauk Melayu. Katalah nak kata apa janji kejat perut hati gembira. Sebelum sampai di Malaysian Hall, kami juga sempat singgah di satu masjid yang tertua dan terbesar di benua Afrika iaitu Masjid Amr Ibn al Aas.

      Habis lunch kami singgah pula di salah satu masjid yang juga besar sebelum pulang ke pencaus kami untuk istirehat kerana sebelah malamnya ada janji temu acara cruise menyusur Sungai Nil untuk makan malam atas kapal. Wah, tak sabar dan insya Allah pengalaman indah yang pasti terpahat kukuh di benak pemikiran Abang Om.

      Masjid Ahmed Ibn Tulun

      Sungai Nil

      Sebagaimana diaturjanji malam ini kami cruise Sg. Nil sambil makan malam dan menikmati panorama malam Sg. Nil, sungai terpanjang di dunia. Meriah sungguh dengan muzik arab dan irama padang pasir, tarian pusing ala sufi Turki dan jeng jeng jeng seolah satu pakej wajib iaitu tarian gelek. Makanan tidaklah terlalu superb sekadar makanan arab biasa tetapi lebih kepada pengalaman santapan mata yang baru dan mengujakan. Orang kata….. rakamkan momen itu dalam hati untuk kenangan sepanjang zaman.

      Dalam Andrea ini kami ber-dinner

      Cruise Nile persis begini…..

      Tarian Pusing ala Sufi Turki

      Januari 27, 2017Sekitar Cairo

      Hari ini Jumaat pertama kami di Cairo. Pagi-pagi seusai sarapan di Arma (Malaysian Hall) kami terus ke Citadel Salahuddin al Ayyub Kubu Cairo. Di Citadel ini kami masuk untuk melihat kesan tinggalan sejarah pertahanan zaman tersebut, masjid ala Blue Mosque Turki dan Old Cairo dari atas beranda kubu ini.

      Habis meninjau, jam menunjukkan pukul 12 tengah hari. Kami pamit dari situ dan segera ke kawasan Masjid 4 Mazhab untuk solat jumaat. Masjid ini dipanggil 4 mazhab kerana dahulu didalamnya diadakan kelas pengajian semua mazhab ini. Kami tak sempat masuk ke dalam masjid ini tetapi bersolat di masjid sebelah iaitu Masjid Ahmad ar Rifaie.

      Citadel Salahuddin Al Ayyub Cairo

      Salah satu sudut dalam kawasan kubu

      Kelihatan Old Cairo dari beranda kubu

      Muzium Military

      Masjid Ahmad Ar Rifaie bersebelahan Masjid 4 Mazhab

      Sesudah solat jumaat kami meluncur ke Mukattam, satu kawasan bukit dengan angan untuk melihat Cairo dari atas sana. Sampai atas, sayang sekali kami tak dapat ke birai-birai bukit kerana kawasan itu telah dipagar, tapi oklah tak terkilan mana pun. Oh ya, pekan Mukattam atas bukit itu boleh tahan juga banyak bangunan dan ia kelihatan hidup.

      Terus, kami berkeputusan untuk turun sahaja dan Ust. Mad mencadangkan supaya kami ke Mall untuk lihat-lihat. Hummm, Mall meriah sahaja dan banyak toko dan kedai-kedai berjenama malah disini sisi berbeza orang Egypt yang mempunyai kelas hidup berbeza, kelihatan moden dan bergaya. Ia logik kerana walau diluar kelihatan ramai yang hidup sukar dan biasa-biasa tetapi kelompok berwang ini juga masih ramai. Satu lagi bila ke Mall, kami notis pekerja-pekerja sekalipun tukang cuci adalah terdiri daripada orang Egypt sendiri bukan Asia Selatan seperti di kebanyakan negara timur tengah. Mungkin ramai yang membutuh kerja walau pun gaji jauh lebih rendah.

      Keluar Mall, kami rancang terus pulang dan singgah makan di satu rumah makan khusus hidangan nasi burung merpati. Dengarnya ia menu istimewa dan popular….. kita lihat dan cuba ye.

      Hidangan nasi dalam burung merpati

      Januari 28, 2017Al Fayoum

      Kembara Abang Om ini menjengah ke satu daerah yang jauhnya 200km dari bandar Kaherah. Daerah ini dikenali sebagai Al Fayoum yang bermaksud bandar 1000 hari. Kata asal ialah Al Fu Yau Mum.

      1000 hari ini dikaitkan dengan usaha Nabi Yusuf a.s di perkampungan daerah ini untuk membantu memakmurkan kesuburan tanah pertanian di sini. Dikatakan penduduk asal di sini sebelum kehadiran Nabi Yusuf ini tidak tahu memanfaatkan kesuburan dan sumber tanah di sini hingga Nabi a.s ini mengambil masa tinggal di sini selama 1000 hari untuk mengajar pelbagai kaedah yang membantu mereka bertani menyuburkan Al Fayoum ini dan menjana ekonomi termasuk membina kincir air.

      Pintu masuk daerah Al Fayoum

      Dalam radius daerah ini juga, Abang Om mengambil kesempatan melihat sendiri hamparan alam daripada gersang kepada subur menghijau, perkampungan Nabi Yusuf a.s sendiri, Tasik Qarun, Istana Qarun dan kawasan oasis dikenali sebagai Wadi Ar Rayyan.

      Sepanjang jalan ke Al Fayoum ada perkuburan Islam dan Nasrani

      Sepanjang jalan ke Al Fayoum yang tandus berpasir

      Dari padang pasir tandus pandang bertukar kepada kawasan menghijau subur….. dua sisi pandang berbeza.

      Pintu Gerbang yang menandakan bahawa kita telah memasuki kawasan perkampungan Nabi Yusuf a.s

      Pokok Zaitun yang belum berbuah di sepanjang jalan

      Berlatarbelakangkan kocakan air Tasik Qarun

      Lagi suasana pandang sayup Tasik Qarun yang panjangnya 100 km, lebar 5 km dan dalam ditengahnya 10 meter

      Istana Qarun….. dikatakan ini bukanlah binaan yang sebenar kerana ia dikatakan dibina oleh orang Romans untuk menyembah matahari.

      Dari dalam Istana Qarun

      Sepanjang jalan tandus ke Wadi Ar Rayyan

      Air terjun ditengah-tengah padang tandus di Wadi Ar Rayyan

      Wadi Ar Rayyan….. sungguh air itu satu nikmat

      Dari wadi dan air terjun terbentuklah sungai yang mengalir.

      Januari 29, 2017Sungai Nil dan Dataran Tahrir (Tahrir Square)

      29 Januari hari ini kami tiada pelan khusus untuk kemana. Jadi, ambil kesempatan ini untuk sedikit istirehat. Lepas zohor kami keluar penginapan dan jalan-jalan free and easy konsepnya. Bila redup sedikit kami ronda-ronda sekitar Tahrir Square dan merentas jambatan sambil menikmati panorama Sungai Nil dan aktivitinya.

      Tahrir Square

      Sekitar Tahrir Square

      Kereta kuda sekitar Sg. Nil….. sedia dan setia memberi khidmat

      Jagung bakar tepi jalan

      Jalan sesak dan zammah (jammed) adalah biasa di sini.

      Denyut nadi aktiviti Sungai Nil

      Alir tenang Sg. Nil dari atas jambatan

      Jambatan kepala singa

      Remang senja Sungai Nil berlatarkan Menara Kaherah (Cairo Tower)

      Januari 30, 2017Bab al Futuh dan Khan El Khalili

      Hari-hari terakhir di Kaherah….. rasanya baru sahaja sampai di bandaraya ini, esok sudah tiba masa berangkat ke Urdhun (Jordan). Hari ini kami melawat ke kampus al-Azhar untuk melihat universiti Islam yang ulung ini dari dekat. Masuk dan ronda-ronda dalam kereta tetapi gambar yang diambil telah dipadamkan oleh Polis Universiti. Takpalah mesti ada hikmahnya dan mereka melakukannya tentu sekali dengan alasan tersendiri dan paling utama mesti atas faktor sekuriti. Sebagai timbal balas kami hanya melihat kampus al-Azhar yang terletak di luar berdekatan dengan Bab al Futuh (Old Cairo) dan Pasar Khan El Khalili. Meriah juga pasar ini dan nampak sedikit klasik dengan deretan bangunan lama.

      Kampus Al-Azhar dari luar

      Sebahagian Bab al Futuh

      Masjid al Akmar

      Masjid al Hakim

      Souq….. Pasar Khan el Khalili

      Mundar Mandir di Khan el Khalili

      Lunch terakhir di Cairo….. hidangan Arab

      Dinner McD Mesir…..

      Roti dijual macam ini saja….. huhu

      Zammah….. dari beranda pencaus kami

      Januari 31, 2017CairoAmman

      Hari ini hari terakhir di Cairo. Jam 3.30 petang akan berlepas ke Amman pula untuk tinjau-tinjau bumi Urdhun….. Pengalaman di Egypt adalah salah satu sisi berbeza dalam setiap trip Abang Om. Mesir sebagai salah satu bumi anbiya’ telah ditebarkan dengan pelbagai tinggalan sejarah silam, kisah perjuangan nabi dan rasul, syiar agama Allah, warisan risalah Islam dan berbagai-bagai sumber pengajaran berguna untuk renungan bersama.

      Sedikit Trivia Tentang Mesir…..

      1. Mesir….. nama dunianya juga Egypt. Kenapa Egypt? Dikatakan ia disebut oleh penjajah bagi merujuk kepada Kiptik, golongan Kristian Koptik yang masih wujud di Mesir pada masa kini.
      2. Cairo….. juga sebutan telor oleh orang putih untuk Kaherah….. bandar besar, sesak, zammah, ‘belum kategori bersih’ juga dan ada 30 juta jiwa didalamnya.
      3. Banyak tarikan sejarah silam dan Islam di Mesir tetapi tidak diurus dengan baik.
      4. Jangan banding atau harapkan kemudahan yang sama di sini dengan Malaysia atau negara Arab moden yang lain kerana jalan raya nya walaupun besar tetapi kurang diselenggara, masjid juga ada yang tiada tempat wuduk dan kurang selesa, r&r dan kemudahan tandas hahaha, jangan ditanya, susah dan memang tiada…..
      5. Orang Mesir….. wajah kasar dan bengis. Tetapi mereka juga stylo dan siap. Gedung besar dan berjenama juga bersepah dan sila kunjungi untuk pengalaman.
      6. Makanan….. silakan mencuba yang local dan francais antarabangsa.
      7. Ingin menginap….. banyak hotel, hostel atau boleh sahaja ke Rumah Malaysia. Boleh google……
      8. Wang….. disebabkan matawang Mesir sangat rendah maka ia adalah syurgawi jika ditukar ke RM. RM100=400 Egypt Pound/Genih/L.E.
      9. Lain-lain….. banyak. Jangan naik teksi jika tidak dengan orang dikenali. English….. hampir tidak difahami, Arabic sangat membantu. Dan, tidak perlu menjadi mesra kerana mereka tidak menghargai aspek ini.
      10. Tiada visa diperlukan untuk masuk Mesir.
      11. Okay. Kalau Abang Om ingat Abang Om tulis yang lain-lain.

        Hotel Meramees. Oklah. RM100 semalam

        Wang Mesir…..

        Sekian. Mesir menggamit. Pasti lebih sempurna andai dilengkap dengan kota yang lebih dicakna dan bersih.

        Tip of Borneo

        Tanah Penghujung Pulau Borneo

        Selesai lawatan di Agropolitan Gana di Kota Marudu, team Abang Om meneruskan perjalanan ke Kudat kerana esok ada lawatan ke Agropolitan Pulau Banggi dengan team NBOS MOA.

        Dalam perjalanan ke Kudat sempat juga kami singgah menjengah ke Tip of Borneo iaitu kawasan daratan paling hujung berbentuk tanduk mengadap Laut China Selatan. Rasa satu perasaan takjub dapat berada di sini. Sila lihat peta Sabah bahagian tanduk itu

        Simpang Mengayau….. tempat terletaknya Tip of Borneo

        Tugu Penanda Tip of Borneo….. yeaa kita dah sampai sini.

        Lihat….. disanalah tanah paling hujung Borneo

        Momen bersama teman

        Bukti bahawa kami sudah sampai disini

        Sekian.

        #lihatalamsambilkerja

        Afnan Kujeep Fernando                                28 Julai 2016                                                  

        Tip of Borneo, Kudat, Sabah